Montserat Caballé, soprană pentru eternitate

A fost odată

12 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Montserat CaballeAcum 80 de ani, pe 12 aprilie 1933, a venit pe lume în orașul lui Antonio Gaudi o fetiță al cărei nume avea să se alăture barcelonezilor faimoși. Astăzi, Montserat Caballé este un nume cunoscut în lumea întreagă și celor care nu sunt melomani.

După ce a urmat Conservatorul din orașul natal, pe care l-a absolvit cu Medalia de Aur, și-a perfecționat studiile la Milano, unul dintre orașele muzicii în Europa, însă debutul a avut loc la Opera din Basel, în rolul Mimi din Boema lui Puccini, în anul 1965. Steaua sopranei care, spun specialiștii, avea să dezvolte o tehnică personală pentru bel canto, urma să urce decenii de-a rândul. După câțiva ani petrecuți la Opera din Bremen și mai multe turnee, cântă la celebra Carnegie Hall de la New York, înlocuind o artistă ce s-a îmbolnăvit subit, Marilyn Horne, în rolul principal din Lucrezia Borgia, creația lui Donizetti. Succesul este remarcabil și o propulsează printre cele mai promițătoare soprane din lume.

Repertoriul lui Montserat Caballé cuprinde partituri dintre cele mai dificile și spectaculoase, cărora le-a conferit individualitatea sa cuceritoare pentru melomanii rafinați și pentru publicul larg deopotrivă. Mozart, Strauss, Gounod, Bellini, Verdi și alți compozitori sunt acum asociați cu interpretări remarcabile ale sopranei, susținute pe scenele cele mai importante de la Viena, Milano, Paris sau New York.

Viața concertistică i-a adus o celebritate autentică atât prin prestațiile din operă, cât și prin implicarea sa în proiecte mai puțin convenționale pentru un artist liric. Cel mai cunoscut și cel mai admirat este proiectul realizat cu Freedie Mercury și faimoasa trupă Queen, concretizat într-un album înregistrat în anul 1988.  O altă componentă a carierei lui Montserat Caballé este calitatea sa de ambasador UNESCO, în numele căreia a participat intens la sprijinirea fundațiilor dedicate ideii de a ajuta copiii din țările sărace.

Fragment dintr-o înregistrare de colecție:

1027 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.