Mucenicul Sava de la Buzău

Sfântul zilei

12 aprilie 2013

1:15

Scris de:

SavaÎntr-un sat buzoian s-a născut demult, în anul 334, un copil cu chemare pentru viața duhovnicească și el a fost călăuzit într-ale pustiei de preotul Sansala. Cei doi au adus la dreapta credință a lui Hristos o mulțime de daco-romani ce se închinau la idoli.

Legenda spune că cei doi slujitori ai Domnului au fost luați de ostașii lui Athanaric în anul 372, în a treia zi de Paști, legați în lanțuri și torturați, astfel încât să se închine și ei la idoli. La 38 de ani, Sava, care nu li s-a supus, a fost azvârlit în râul Buzău, cu un lemn legat de gât. Moaștele sale au fost ascunse de creștinii călăuziți de preotul Sansala. După aceea, pentru a fi ținute departe de goți, ele au fost purtate în Imperiul Roman, cu ajutorul episcopului din Salonic.

Peste câțiva ani, în 373-374, ele au ajuns la Cezareea Capadociei la dorința Sf. Vasile cel Mare, adresată lui Iunius Soranus, dregător în Sciția Mică, alături de o scrisoare, „Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Goția (Dacia) către Biserica lui Dumnezeu ce se găsește în Capadocia și către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale“. Documentul a căpătat caracter ecumenic și a ajuns la toate Bisericile locale și astfel s-a aflat că în Dacia Carpatica au existat martiri a lui Hristos.

1024 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.