Mucenicul Teodor din Perga Pamfiliei

Sfântul zilei

21 aprilie 2013

1:00

Scris de:

17SfantulÎn veacul al II-lea d.Hr., când oamenii încă se închinau la idoli, un sfânt numit Teodor, chipeș și puternic, a fost ales ostaș în armata împăratului Antonin, dar el nu a dorit să lupte. I-a mărturisit guvernatorului din Perga Pamfiliei că este creștin, iar acesta a poruncit să fie torturat și ucis într-un cazan cu smoală clocotită.

Când să-l azvârle, pământul s-a crăpat în două și a aruncat apă care a stins focul, iar Teodor a rămas nevătămat. Guvernatorul a poruncit atunci să fie aruncat în cazanul cu smoală Dioscor, închinător la idoli, în numele zeilor. Numai că Dioscor văzuse cu ochii lui puterea lui Dumnezeu creștin, mai mare decât a oricui, și a trecut chiar atunci la credința Lui. Și a fost zvârlit în cazanul fierbinte pe dată, unde și-a dat sufletul, primind izbăvirea lui Iisus Hristos.

Convins că Sfântul Teodor supraviețuiește mereu prin vrăjitorii, același guvernator a poruncit să fie legat de un armăsar sălbatic și târât prin cetate, dar calul a căzut în prăpastie și a murit, dar Teodor nu a pățit nimic, pentru că din cer a venit un car de foc care l-a tras din prăpastie. Soldații care au văzut minunea au trecut la creștinism și au ajuns în temniță, alături de sfânt.  Toți trei au fost azvârliți într-un cuptor întinși, dar chiar atunci a venit o ploaie salvatoare. Teodor și-a adus aminte de mama lui, roabă în străinătate, și s-a rugat în gând să o poate venea. N-a trecut mult și Filipia i s-a arătat chiar în cuptor, adusă acolo pe cale tainică. Guvernatorul a rămas fără grai văzându-i nevătămați și i-a cerut mamei lui Teodor să-și convinge fiul să se închine la idoli, dar ea nu a dorit, spunând că a știu dinainte de a-l naște că el va fi jertfit pentru credința în Dumnezeu.

Înfuriat, guvernatorul a poruncit răstignirea sfântului, tăierea capului maicii acestuia şi împungerea cu suliţa a celor doi soldaţi credincioşi. Astfel au pătimit și au pierit cu toții.

1488 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.