Multinaționalismul. Brrr!

Social Special

25 februarie 2013

11:12

Scris de: and

ANDI CARAGEA

Ies din ce în ce mai rar prin lume și acesta nu-i, nicidecum, un fapt cu care să mă laud. Are însă un avantaj. Văd mai deslușit schimbările.

De la un timp a început să crească numărul vorbitorilor în englezisme. Sunt diferiți de vorbitorii în franțuzisme, chiar ostili atunci când au ocazia să întâlnească sau să-și amintească așa ceva.

Nu iau, în niciun caz, partea franțuzismelor. Platitudinile rostite-n engleză sună mai cool ori mai proffesional, așa cum cele rostite-n franceză sunau mai culturelle ori mai charmant. Singura diferență este că franțuzismele s-au întrețesut mai bine în plămada semanică a limbii române, grație rădăcinilor latine comune.

Nu vreau să intru mai mult pe acest tărâm al lingvisticii. Oricum, nu o să pricep vreodată de ce în DEX strugurii au căpătat o etimologie necunoscută, de parcă nimic nu ar fi putut să răsară și pe plaiurile astea. Observ numai că mai avem și o bucată de vocabular preluat, din germană, cu rost tehnic. De la nemți am importat foraibăre și ștechere. ca să nu zic nimic de țugurile sau strungurile pe cale de dispariție.

Constat numai că neologismele englezești au un fel de wow onomatopeic. Sunt bune în situații în care vorbitorul constată că vocabularul său e mai sărac decât cere realitatea pe care ar vrea să o descrie.

Dar, au apărut și cazuri în care întregi propoziții sunt rostite-n engleză, fără simțul ridicolului pe care l-ar fi putut declanșa cazul Șoric … ”It was a misunderstanding. If you can read me”. Aici e chestie de etalare vocabulară, ca într-un fel de ritual de preîmperechere. Cu cine? …

Observ un singur fapt statistic. Anglonomatopeicii și anglofrazificatorii sunt: fie consumatori, fie aspiranți, fie truditori, fie și una și alta, dependenți de multinaționale.

Să fie ăsta un semn de tranziție de la naționalism și cosmopolitanism la multinaționalism?

 

1241 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.