Muzeul Țăranului Român, homosexualii și extremiștii

Social

26 februarie 2013

10:21

Scris de: and

Să începem cu începutul. La mijlocul ternei luni februarie, în Bucureștiul cenușiu este în desfășurare așa-numita Lună LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), eveniment cunoscut în Europa. În seara de  20 februarie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, aflat în Muzeul Țăranului Român, e programată proiecția filmului „The Kids Are All Right“, poveste despre două lesbiene. Un grup de 50 de demonstranți, înarmați cu afișe, se așază brusc în fața marelui ecran, încep să cânte imnul României și alte cântări, în semn de protest față de o manifestare pe care o consideră pledoarie pentru homosexualitate. Au loc mici altercații, iar pelicula nu se mai proiectează. În zilele ce urmează, reprezentanți ai mai multor ONG-uri – Asociaţia Pro-Vita, Alianţa pentru Demnitate Naţională şi Asociaţia „Basarabii“ – acuză Muzeul Țăranului Român de „propagandă homosexuală“, iar Consiliul Național al Combaterii Discriminării emite un comunicat de presă în care condamnă „atitudinea homofobă“ a protestatarilor.

Acestea sunt, pe scurt, faptele despre care ziarele au informat laconic, dar asupra cărora niciun luminat formator de opinie n-a găsit de cuviință să se aplece. Ceea ce, de altfel, nici n-ar fi solicitat cine știe ce efort de gândire. Dacă mergem pe ideea de a căuta un vinovat, unde ajungem și cum? Nu există prea multe posibilități. Mai întâi, eroarea îi aparține, după toate aparențele, persoanei care a parafat parteneriatul dintre Muzeul Țăranului Român, instituție dedicată culturii populare și valorilor ei tradiționale, pe care e adevărat, le tratează modern și deschis, și Luna LGBT. Cum în percepția colectivă MȚR se identifică cu tradiția și valorile ei arhetipale, în acest caz indestructibil legate de creștinism, nu trebuia să fii vizionar ca să înțelegi că o astfel de asociere va da naștere unei exagerări, unei speculații, unui raționament grosolan, care va echivala MȚR cu pledoarie pentru valori nontradiționale, noncreștine, cum ar fi cultura LGBT. Cu alte cuvinte, gândirea simplistă, închisă, a perceput acest parteneriat ca pe o etichetă și a speculat-o. Nimeni nu are timp și mai ales nu vrea să accepte niște lucruri logice: MȚR este o instituție liberă, noi trăim într-o societate a libertății individuale, iar faptul că MȚR găzduiește proiecția unui film despre homosexualitate nu înseamnă că pledează pentru homosexualitate. Dar nici că alegerea acestei asocieri a fost inspirată, ci, dimpotrivă, a fost în contrast cu setul de valori specific culturii rurale din România.

Pe de altă parte, protestatarii pătrunși de fiorul tradiției și revoltați de popularizarea unor produse artistice care tratează sexualitatea cu totul altfel decât cultura populară românească au dat dovadă, desigur, de percepție extremistă. A proiecta un film despre homosexualitate nu este același lucru cu a pleda pentru homosexualitate, dar poate avea și această funcție persuasivă. Iar a vedea un asemenea film în niciun caz nu înseamnă cu necesitate a fi homosexual/ bisexual etc.! Iarăși, o chestiune de interpretare, iar interpretarea încinge mintea suferinzilor de teoria conspirație. Și cine mai are timp să stea o clipă strâmb și să judece drept, adică și cu mintea, nu numai cu umorile? Așadar, protestul cu imnul României, făcut stângace, sigur nu spontan (oamenii erau dotați cu sloganuri), a avut un aer ridicol și a încălcat, poate fără ca protestatarii să-și dea seama, dreptul la libertate și s-a constituit într-o reacție extremistă. E adevărat, a făcut-o în gamă minoră și inofensiv. Dar a făcut-o.

În ce mă privește, evenimentul prezentat în presă ca „scandal“, poate și pentru a-i da greutate, seamănă mult cu o furtună într-un pahar cu apă. Ea sperie, dar n-are forță și nici consecințe. Rămâne sortită genului minor, inofensiv, care iese din memorie cu viteza cu care a intrat. E adevărat, poate servi drept exemplu, poate fi bază de studiu și poate provoca și inteligența, și imaginația. Dar cam atât.

1516 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.