Nicolae Iorga, homo universale cu sfârșit tragic

A fost odată

17 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Nicolae IorgaPe 17 ianuarie s-a născut una dintre cele mai importante personalități din România vremurilor noi, un cărturat ciudat, considerat o întruchipare neverosimilă a eruditului. În 1871, la Botoșani, a venit pe lume un copil care avea să devină celebru, să stârnească admirație și ură în egală măsură: Nicolae Iorga.

Unul dintre cei mai prolifici scriitori care au existat vreodată în lume, acesta s-a afirmat în mai toate sferele științelor socio-umane, semnând peste 1000 de volume de istorie, critică literară, poezie, dramaturgie, memoralistică și publicistică.

A avut o bogată și agitată carieră politică, după ce și-a încheiat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig la numai 23 de ani, devenind la aceeași vârstă membru al Academiei Române și profesor la Facultatea de Istorie. Mai târziu, avea să primească titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universități, printre ele Sorbona. Opera să, interpretată prin prisma ideologilor care s-au succedat la putere, rămâne semnificativă mai ales prin studiile de istorie: 25 de volume dedicate istoriei românilor și Istoria Imperiului Otoman în 5 volume. În 1903 a preluat conducerea revistei Sămănătorul.

S-a numărat printre întemeietorii Partidului Naționalist-Democrat și a fost prim-ministru și ministru al Educației în anii 1931-1932. Membru al Parlamentului în mai multe legislaturi, Iorga a fost un orator de renume, temut de adversarii săi politici.

A avut un sfârșit îngrozitor, fiind ucis în gara din Sinaia și asasinat, la 27 noiembrie 1940, de membrii Gărzii de Fier. Cunoscând disputa pe care o avusese cu Corneliu Zelea-Codreanu, conducătorul lor asasinat, legionarii l-au crezut, în mod eronat, vinovat de moartea acestuia.  La aflarea tristei vești despre moartea cărturarului, 47 de universități și academii din lume au arborat drapelul în bernă.

 

 

945 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.