„Nu e suficient să gândim, ci trebuie şi să acţionăm în spiritul compasiunii”

O carte într-o pagină

19 ianuarie 2013

10:26

Scris de: and

„Pentru oameni, este foare grea trecerea de la cunoaştere la acţiune. Citim cărţi bune în care scrie: „Atenţie! Folosiţi prea multă benzină. În zece ani, nu va mai fi deloc!”. Citiţi şi veţi răspunde: „Au dreptate”. Dar eu ce fac pentru asta? Îmi folosesc în continuare maşina, încerc să-mi iau una care merge cu mai puţină benzină, dar tot merg cu maşina. E nevoie de ceva în plus, un ceva căruia i-aş spune compasiune, astfel încât să putem trece de la cunoaştere la acţiune.  Nu e suficient să gândim, ci trebuie şi să acţionăm în spiritul compasiunii. Să ne gândim că noi nu facem lucruri, fie ele bune sau rele, singuri, cu împreună cu alţii, pentru alţii. Dacă împărtăşim grija pentru bunăstarea altora înseamnă că împreună putem merge mai departe.”

(Fragment din volumul „Să facem pace! Pentru un progres al spiritului”, dialog între Stéphane Hessel şi Dalai Lama, publicat la Editura Nemira)

 

699 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.