Nu-ți lega inima decât de frumusețe

Exercițiu de gândire

17 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Jean-Jacques RousseauTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Dacă vrei să trăiești fericit și înțelept, nu-ți lega inima decât de frumusețe, care nu piere niciodată; limitează-ți dorințele la condiția în care te găsești, pune datoriile înainte înclinărilor tale; extinde legea necesității la lucrurile morale, învață să pierzi ceea ce poate să-ți fie răpit; învață să părăsești totul când virtutea îți poruncește; învață să te ții deasupra evenimentelor, să-ți poți desprinde inima de ele fără să ți-o sfâșie; învață să fii curajos în nenorocire ca să nu fii niciodată nefericit, să fii ferm în datoria ta ca să nu fii niciodată criminal. Atunci vei fi fericit chiar împotriva soartei și înțelept chiar împotriva pasiunilor.“

(Jean-Jacques Rousseau, Visările unui hoinar singuratic)

793 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.