O carte trebuie să fie un topor care să sfarme marele îngheț din noi

Exercițiu de gândire

26 februarie 2013

9:33

Scris de:

Franz KafkaTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

Cred că ar trebui citite doar acele cărți care mușcă și înțeapă. La ce bun să citim o carte care nu e în stare să ne aducă la realitate, întocmai ca o lovitură în creștet? Ca să ne facă fericiți?… O, Doamne, putem fi fericiți și fără cărți; iar cărți care să ne facă fericiți putem scrie la nevoie noi înșine. Avem însă nevoie de acele cărți care să reproducă un efect asemănător cu acela al unei nefericiri, care să ne facă să simțim durerea, moartea cuiva care ne-a fost drag, care să ne lase impresia că suntem izgoniți în pădure, departe de oameni, ca o sinucidere. O carte trebuie să fie un topor care să sfarme marele îngheț din noi.

(Franz Kafka)

 

 

717 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.