O gală a cărții într-o țară cu din ce în ce mai puține cărți

Special

23 aprilie 2013

16:02

Scris de:

jurizare gala 2În România nu umblă câinii cu covrigi în coadă și cititorii cu cărți în geantă, dacă e să ne luăm după statistici. Dar statisticile nu oferă decât o imagine restrictivă a unei stări de fapt și, când vine vorba despre citit și cititori, ele sunt și foarte puține. Interesul e mic, nu stă nimeni să se ocupe temeinic de așa ceva când țara arde. Dacă ne luăm după impresiile din teren însă, cititorii nu sunt atât de puțini pe cât arată, descurajant, cifrele. În metrou, lumea citește. În parcurile bucureștene, o mulțime de oameni cu nasul în câte o carte. În librării, destui cumpărători care zăbovesc minute bune, după care ies de multe ori fără să fi cumpărat nimic.

În această Românie în care lucrurile nu sunt niciodată ce par a fi, în care mai tot plutește într-o ceață învăluitoare, astfel încât contururile clar nu pot fi decât întrezărite, cineva a luat inițiativa de a suplini un gol. Filmul are premiile și premianții lui, cu toate discuțiile ce derivă de aici. Teatrul, asemenea. Însă nu și cartea. Așa că o inițiativă particulară a dorit să organizeze un eveniment care să aducă în prim-plan reușitele unui an din sfera editorială. Gestul e cu atât mai salutar, cu cât vine într-un context care se ocupă de orice altceva decât de domeniul editorial. Gala Industriei de Carte din România BUN DE TIPAR se apropie acum de ediția a doua, când juriul va anunța câștigătorii, adică volumele cele mai valoroase, precum și biblioteca, tipografia și librăria considerate cele mai bune. Și categoriile nu se opresc aici.

Pentru domeniul editorial, este vorba despre un eveniment care sigur va deveni o referință, un punct de reper, fie și prin faptul că este unic. Pentru cititorii și cumpărătorii de cărți (categorii care nu se suprapun decât parțial), gala este, momentan, total necunoscută.

Gest tardiv, spunem, dar necesar. Juriul, alcătuit din specialiști ai lumii editoriale, dar și din oameni de marketing și PR – o idee discutabilă -, va avea de ales între diferite volume nominalizate la mai multe categorii, toate publicate în 2012, un an mediocru, chiar prost pentru editurile din țară, care se luptă să supraviețuiască. Dintre nominalizăți nu lipsesc vedetele Andrei Pleșu, Neagru Djuvara, Lucian Boia, cărora faima le merge și prin inerție, căci, orice ar scrie ei, românul este, bizar, interesat în mod automat. Când vine vorba despre Neagu Djuvara, despre orice episod din istoria României ar scrie el, românul nu mai poate de nerăbdare să citească. În fine, fiecare societate cu bizareriile ei. Editurile nominalizate la diferite categorii sunt cele mai cunoscute, lor alăturându-se unele nu tocmai familiare publicului larg. La categoria bestseller românesc, nominalizările lipsesc, juriul va anunța câștigătorul pe baza cifrelor furnizate de edituri, ne spun criptic organizatorii. Și când vine vorba despre cifre furnizate de instituții din România, fie ele publice sau private…

În fine, una peste alta, nu despre detalii e cazul să vorbim acum, ci drespre cum au și editorii, în sfârșit, gala lor, carevasăzică sunt oameni care fac eforturi ca România să nu pară o țară bananieră. Și locuitorii ei le-ar putea da o mână de ajutor.

3859 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.