O scrisoare a lui Emil Cioran către Arșavir Acterian

Exercițiu de gândire

29 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Emil Cioran„Paris, 14 oct. 1970,

Dragul meu Arşavir,

Am primit cu bine cele două scrisori ale tale, precum şi pachetul cu cărţi. Mulţumesc. Relaţia mea cu limba noastră este foarte intermitentă şi mai de grabă vagă. Din cauza compatrioţilor noştri şi a vizitelor lor (ce coşmar!), am ajuns să nu mai pot suferi tot ce vine de la noi. E ridicul, dar nu pot face nimic. Ar trebui să mă duc la un psihanalist… Îi voi reciti cu siguranţă pe Barbu, Matei Caragiale şi Blecher. N-am avut încă răgazul să citesc cele două romane ale Alicei Botez, le-am adulmecat doar, m-au reţinut câteva reflecţii metafizice peste care am dat. N-aş spune acelaşi lucru despre Jurnalul lui Vlasiu. Graţie indicaţiilor tale, am găsit fără dificultate pasajele referitoare la mine: adevăr şi invenţie se combină la acest ţăran fermecător, coleric şi şmecher. Îl credeam mai simplu, mai natural. Este din păcate complicat, ca orice spirit puţin perfid. Am fost foarte interesat şi chiar mişcat de ceea ce îmi scrii despre Stelian.Totuşi nu sunt sigur că păstrez o amintire exactă despre el. Îl văd şi nu-l văd în acelaşi timp. Îmi amintesc, că la un moment dat am încercat să fac cunoştinţă cu el, căci reputaţia lui de savant mai mult sau mai puţin blestemat, mă intriga. Portretul pe care i-l faci e al unui spectru, ceea ce departe de a-l diminua, îl ridică în ochii mei. Încearcă să-i vorbeşti la un moment dat: căci doar oamenii care s-au dus la fund prezintă un interes oarecare.
Din greşeală, ţi-am trimis un alt număr din N.R.F. cu Arborele vieţii. Aruncă-l la gunoi: este o predică mai degrabă decât un articol. Nu degeaba sunt fiu de popă. Mulţumesc încă o dată pentru cărţi.

Prietenie

E.C.

Mircea, care a petrecut şase săptămâni aici, a plecat spre Chicago. Ca de obicei este incredibil de tânăr. Am văzut-o şi pe Sorana, alt exemplu de vitalitate. Mă simt aşa de bătrân alături de ei!“

805 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.