Obișnuința, mulțumirea, plăcerea

Exercițiu de gândire

25 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

epicurTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Socotim un mare bine independența față de lucrurile din afară, nu așa ca să ne mulțumim cu puțin în toate cazurile, ci așa ca să fim mulțumiți cu puțin dacă n-avem mult, fiind pe deplin convinși că se desfată de abundență în modul cel mai plăcut aceia care au cel mai puțin nevoie de ea și că orice e firesc se procură ușor și numai ce e lipsit de o valoare reală e greu de procurat. O mâncare simplă ne face tot atât de multă plăcere ca și o masă scumpă, odată ce suferința din cauza lipsei a fost înlăturată, pe când pâinea și apa dau cea mai înaltă plăcere posibilă dacă sunt prezentate celui ce duce lipsa lor. De aceea, a te obișnui cu o mâncare simplă și ieftină împlinește tot ce este necesar pentru sănătate, dă putință unui om să facă față fără multă caznă la cererile necesare ale vieții, îl pune într-o dispoziție mai bună când uneori se află în fața unei mese bogate și îl face să nu se teamă de loviturile soartei.“

(Epicur)

740 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.