Oglindă, oglinjoară, care e cel mai frumos oraș din țară?

Politic Special

18 martie 2013

16:30

Scris de:

timisoara_romania_875807După ce ministrul Culturii a declarat sus și tare și foarte public faptul că va susține candidatura orașului Timișoara pentru statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021 s-a stârnit obișnuitul aer de scandal tipic românesc. Pentru că nimic frumos nu se poate întâmpla în România fără puțintel scandal.

„Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (…)”, a declarat Daniel Barbu la o conferință de presă.

Emil Boc, de cealaltă parte, îl acuză de atitudine părtinitoare și de faptul că a tăiat șansele Clujului… Bineînțeles că nici lui nu-i pasă de soarta celorlalte orașe care-și doresc acest statut, Arad, Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe şi Iaşi… După ce Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, alături de Luxemburg, multe orașe din România au început să aspire la asta, unele meritat, altele în virtutea mândriei românești care de multe ori ne face să nu vedem distanța dintre vis și realitate…, cele mai multe uitând că le lipsesc lucruri importante pentru a putea deveni Capitale.

„Sfidează regulile europene ale competiţiei corecte şi atacă Clujul în mod absolut nepermis. Un asemenea ministru nu poate asigura o competiţie corectă pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 pentru care candidează şi municipiul Cluj-Napoca”, a declarat supărat tare Emil Boc atunci când a aflat că Daniel Barbu preferă Timișoara.

„Cer demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu”, a spus și Florin Moroșanu preşedintele Asociaţiei „Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021”, „pentru următoarele trei motive: nerespectarea legislaţiei europene privind Capitalele Culturale Europene, împiedicarea desfăşurării concursului prin antepronunţarea în favoarea unuia dintre oraşele intrate în competiţie şi pentru că este un individ care dispreţuieşte competiţia onestă. În conformitate cu legislaţia europeană actuală, Guvernul ţării este cel care organizează concursul pentru desemnarea oraşului care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în concordanţă cu normele juridice în vigoare”.

Din păcate, chiar și în cazul lucrurilor care ar trebui să se întâmple frumos, murdăria iese la iveală și, mai ales, bătăliile politice, așa cum se întâmplă și în cazul Salonului de Carte de la Paris, care urmează să se deschidă în această săptămână.

Care dintre orașele amintite ar merita să fie cel ales este o întrebare la care răspunsul va fi oricum cel greșit… pentru cele mai multe dintre părți. Propun o întrebare: Oglindă, oglinjoară, care e cel mai frumos oraș din țară?

1850 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.