„Oglinzile ne sunt complice”

Exercițiu de gândire

16 martie 2013

11:54

Scris de:

petru-cretiaTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Oglinzile, de-a lungul mileniilor, ne-au ajutat mai puţin să ne vedem cum ne văd alţii, cât să arătăm aşa cum am voi să fim văzuţi, dând aparenţei noastre într-o aparenţă încă o amăgitoare aparenţă. Oglinzile ne sunt complice şi am vrea să le facem să ne privească cu ochii iubirii sau ai oricărei alte distincţii. Este însă posibil ca, în jocul acesta părelnic, să străbată şi ceva din adevărul nostru, fără ca noi, prefăcuţi, să ştim sau să avem bănuială. Când însă vrem să ne ascundem chinul de pe chip, atunci reflexia ne ajută să ne travestim, mincinoasă, ascunzând cu bună ştiinţă adevărul care trăieşte, viu şi crud, în sinele nostru ascuns.”

(Petru Creţia, „Oglinzile”)

695 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.