Omul contemporan și imperiul lăcomiei

Exercițiu de gândire

18 februarie 2013

9:21

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Omul contemporan trăiește în imperiul necesității și din imperiul necesității a trecut în cel al lăcomiei. Nu credeți că avem comportament de termite? Îmi cer scuze față de termite, pentru că, totuși (în calitate de puric îmi cer scuze!), ele sunt foarte bine organizate și chiar dau un exemplu bun. Deci: subtermite, ceva pe care nu pot s-o definesc, oameni de Mall. Vin sărbătorile și primul lucru pe care îl văd cred că e un stomac foarte mare, pe care îl supraîncarcă…

Asta nu înseamnă să nu faci o sărbătoare! Asta nu înseamnă să nu pui ceva pe masă! Dar faptul că ne lăsăm contaminați de o societate a lăcomiei nu e bine. Sigur, se poate spune că viața este oricum scurtă; că este așa cum este… Sigur că și sărbătoarea este bine vămuită în credința noastră: nu stă nimeni într-o permanentă asceză; sunt vămuite atât asceza, cât și sărbătoarea. Important e: pe ce pui dumneata accentul? Pe lângă sărbătoare, mai există și chestiunea aceasta a reculegerii. De ce să fim într-un jogging alimentar de dimineața până seara? De unde funga asta, atletismul ăsta consumerist?“

(Dan Puric,Cine suntem“)

1603 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.