„Omul nu se poate bizui pe el însuși atunci când se folosește de propriile invenții“

Exercițiu de gândire

15 februarie 2013

9:10

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Pe scurt, omul nu se poate bizui pe el însuși atunci când se folosește de propriile invenții. Dând un exemplu, Konrad Lorentz argumentează (în lucrarea Despre agresiune) că, dacă omul ar poseda mai mult armament și armură ca parte organică a sa, dacă ar avea colți de fildeș și coarne, probabilitatea de a ucide alți oameni ar fi mai mică.  Animalele bine «înarmate» au inhibiții foarte puternice, pentru a nu le face rău celor din aceeași specie. Oamenii, pe de altă parte, au prea puține rețineri înnăscute care să-i împiedice să folosească armele lor artificiale (extensii) unii împotriva celorlalți. Armele de foc și bombele, deoarece permit uciderea la distanță mare, par să-l elibereze pe utilizator de orice răspundere.“

(Marshall McLuhan, „Legile mass-media)

 

622 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.