Oroare și atracție

Exercițiu de gândire

16 ianuarie 2013

8:00

Scris de:

George Bataille - ErotismulTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Mai întâi, țin să precizez cât de zadarnice sunt banalele afirmații potrivit cărora interdictul sexual este o prejudecată de care e timpul să ne dezbărăm. Rușinea, pudoarea care însoțesc sentimentul puternic de plăcere n-ar fi nici ele decât niște dovezi de prostie. E ca și cum spune că ar trebui să facem în sfârșit tabula rasa și să ne întoarcem la epoca animalității, a liberei devorări și a indiferenței față de necurățenii. De parcă întreaga omenire n-ar fi rodul unor mișcări de oroare urmate de atracție, de care se leagă sensibilitatea și inteligența.“

(George Bataille, „Erotismul“)

 

838 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.