OTV, Dan Diaconescu şi rinocerizarea

Social

1 februarie 2013

9:45

Scris de: and

OTV rămâne închis, dar se metamorfozează. Dan Diaconescu a fost destul de precaut să-şi facă două televiziuni, aşa că toată tărăşenia se va muta în curând pe DDTV, unde fanii (adică victimele lui) îl vor urma cu mic, cu mare. Omul este cu siguranţă un caz psihologic – să-ţi faci partid şi televiziune care să conţină propriul nume e exemplul cel mai clar, ticăloşie grandomano-patologică. Iar cel mai grav este că a reuşit ceva incredibil pentru dezvoltarea intelectuală şi culturală la care se presupune că a ajuns fiinţa umană în secolul 21: să păcălească vreun milion de oameni să se uite la el seare de seară şi să-l voteze.

OTV rămâne închis a hotărât ieri Curtea de Apel Bucureşti, în urma cererii de suspendare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului din 22 ianuarie, privind retragerea licenţei de emisie a televiziunii lui Diaconescu. Decizia poate fi contestată la instanţa supremă.

Dincolo de motivele invocate de CNA pentru suspendarea emisiei OTV şi anume că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012, faptul în sine este un gest de igienizare a spaţiului media din România. Se pare că OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor.

Dar nu faptul că OTV nu şi-a plătit amenzile este escrocheria cea mai mare pe care a reuşit-o Diaconescu, ci acest tip de spălare a creierelor pe care l-a practicat ani întregi din 2001 şi până astăzi. Faptul că a reuşit – şi că i s-a dat voie – să-şi creeze şi să-şi fidelizeze un public. Sigur că trăim în democraţie, că vorbim de libertatea de exprimare, că oamenii au dreptul să aleagă între defunctul TVR Cultural şi OTV şi că fiecare are publicul pe care şi-l merită. Sigur că există televiziuni de tip tabloid şi că presa se tabloidizează şi se depreciază pe zi ce trece şi cu ochiul liber. Dar în cazul OTV şi al tipului de jurnalism pe care l-a practicat Dan Diaconescu e vorba de ceva mai mult. Nu doar de distracţie de prost gust care se practică peste tot, nu doar de căutat prin cearşafurile vedetelor. Aici e vorba de un fel de subtilă manipulare mai subtilă şi încă în interes extrem de personal. Este ireal cum un „jurnalist” a putut ajunge să-şi adune un asemenea electorat fidelizat prin minciunile fantasmagorice de la OTV, electorat care ar putea creşte într-o zi atât de mult, încât să ne trezim cu Dan Diaconescu în turul doi la prezidenţiale şi cu o ţară întreagă transformată în OTV.

Această televiziune care a lucrat încet şi sigur, într-un studio derizoriu, a reuşit să creeze o realitate paralelă despre care dacă ai citi în cărţi ai râde cu lacrimi. Dar nu e în cărţi, ci în realitate şi e înspăimântător efectul pe care l-a avut. La această televiziune s-au „vândut” nişte minciuni atât de grosolane şi făcute cu atâta credinţă, încât n-aveai cum să nu le crezi… tu om al României secolului 21, atât de dornic să înghiţi promisiuni gongorice. Şi din această categorie fac parte celebrele promisiuni cu cei zece mii de euro daţi fiecărui membru, cu ştergerea datoriilor de la bănci etc. etc. etc. Asta, în timp ce Dan Diaconescu lua sume uriaşe de la invitaţii care-şi făceau publicitate în direct. Din această categorie face parte bâlciul cu Oltchimul la care s-a uitat o ţară întreagă, de dragul bâlciului, nu pentru că i-ar fi interesat soarta Oltchimului…

Numai că decizia CNA nu va avea prea mari urmări şi nici pentru prea multă vreme, în acest plan, al iginiezării, pentru că fanii se vor muta cu el la DDTV, pompându-i audienţă şi bani, iar restul se vor muta pe online, unde OTV continuă să emită… până la ţelul final „Dan Diaconescu, preşedinte”. Şi atunci se va împlini profeţia lui Eugene Ionesco: rinocerizarea.

1248 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.