Panicarea populației, sport național

Social Special

26 martie 2013

12:24

Scris de:

zapadaMă gândeam azi noapte târziu, pe la ora 2, când m-am uitat pe geam și părculețul din fața blocului era uscat bine-merci și nici picior de zăpadă, ce se fac autoritățile dacă li se dă codul peste cap. Ce se fac dacă nu ninge concludent, că doar au apucat de-au închis și școlile.

E-devărat că e sfârșit de martie și o zăpadă viscolită și un ger ca cel de afară mai că încep să fie breaking news, după ce toate ninssorile din iarna asta, mai mari sau mai mici, n-au scăpat de prezentare în prime time. Dar ca de obicei autoritățile din România supralicitează. Și au o plăcere perversă în a crea panică. Cum să nu te panichezi dacă afară e frig, e-adevărat, dar e uscat (vorbim de București), iar la televizor și la radio, și în ziare și pe internet și peste tot codurile își tot schimbă culoarea, iar școlile se închid? De parcă ar veni Apocalipsa…

Zăpezi ca cea de azi au fost multe în București – neplăcut, dar relativ banal – un strat de câțiva centimetri și ceva vânt. O zi urâtă de început de primăvară, o babă întârziată cum se spune în folclor, o zi rece în care e-adevărat preferi să stai într-un locșor cald cu un ceai cald la îndemână, dar de-aici și până la Apocalipsă, e ceva drum… Asta în timp ce în alte zone ale țării, cu adevărat afectate, lucrurile sunt ca de obicei. Numai bune de făcut rating.

Așadar, de ce s-au închis școlile și cine are acest interes la nivel național de a exagera lucrurile, de a înspăimânta, de a crea panică, totul bine disimulat în spatele unui trâmbițat interes pentru binele națiunii. Că românul are o apetență teribilă pentru dezastru e un lucru bine știut și bine exploatat de cine trebuie, mai ales de presă. Îi place să audă și să vadă dezastre, să le umfle cu pompa, îi place să aibă de ce să-și facă griji… Îi place să se teamă pentru ziua de mâine. Un mecanism psihologic ciudat, dar evident și permanent alimentat. Și când nu mai au ce toca inventează. De la gripa aviară care a dus la sacrificarea întregului păsăret din România, la gripa porcină, de virusul x la aflatoxină și de la carnea de curcan la codurile roșii de ploaie, ninsoare, burniță, ceață, soare și ce se mai poate, totul e un motiv de stres care se digeră pe nemestecate la nivel național, înflorit și îngroșat la maxim. Și asta pentru că toate își găsesc un teren extrem de propice.

Până una alta, copiii s-au bucurat azi de o zi liberă, care nu se va recupera, în ciuda recomandărilor, dar nici așa o mare pagubă nu e. Nu despre asta e vorba, căci o zi de cursuri nu înseamnă mai mult decât o zi de cursuri. Dar ideea în sine că în București s-au închis școlile pentru că a nins și a viscolit puțin e dubioasă. Și funcționează bine pentru intoxicarea populației. Vremea și capriciile ei au ajuns instrumente în mâinile guvernanților. Un roman de suspans care se scrie zilnic…

1668 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.