Papa Francisc beatifică o măicuță. Pe cine interesează?

Exclusiv

22 aprilie 2013

11:11

Scris de:

papa_franciscNou instalat la Roma, argentinianul care conduce catolicii cu o blândețe și un firesc cu care și-a câștigat o mulțime de admiratori, și-a început deja misiunea. O face firesc, se implică discret în viața cetății, deși exprimă poziții ferme, are umor și crede cu tărie în mesajele pozitive, chiar și atunci sau mai ales atunci când ele se luptă cu scepticismul oficialilor de care este înconjurat.

La sfârșitul lunii trecute Papa Francisc a făcut un gest recuperator necesar pentru limpezirea unei povești importante pentru o bună parte din catolici. Curajos, sfidând rezervele și scepticismul, a impus beatificarea unei măicuțe din Germania care s-a stins acum aproape un secol. Theresia Bonzel l-a vindecat miraculos pe Luke Burgie, un băiețel din Colorado. Beatificarea măicuței va avea loc la toamnă, grație deciziei ferme a papei, convins că micuța a acționat de dincolo de mormânt pentru a tămădui copilul.

Aproape cincisprezece ani Biserica Catolică a făcut cercetări pentru a se convinge că miracolul a fost spontan și complet, anunță presa italiană. În 1998, Luke, un băiețel de patru ani, a fost retras de la grădiniță din cauza durerilor puternice de stomac și a crizelor violente și nesfârșite de diaree. Medicii n-au găsit nici diagnosticul, nici remediul, a povestit Jan Burgie, mama lui.  Micuțul a devenit suspect de cancer. Surorile Margaret Mary Preister şi Evangeline Spenner s-au rugat nouă zile la Theresia Bonzel să-l ajute să se însănătoșească. În 22 februarie 1999, Luke s-a trezit şi i-a spus mamei că nu-l mai doare burtica. Durerile n-au mai revenit niciodată.

“Am ştiu atunci că a fost un miracol”, spune Jan, catolică ferventă.

O poveste din zilele noastre despre o una dintre multele minuni pe care nu le vedem. De asemenea, un episod relevant despre începuturile misiunii papale a lui Francisc. Presa  internațională nu s-a îmghesuit să anunțe sau, dacă a făcut-o, s-a rezumat la o simplă informație privind decizia de beatificare. Nimic mai mult. Nimic despre poveste, nimic despre hotărârea papei. Presa românească, nici atât. Ea are alte preocupări decât să comenteze decizii importante sau cel puțin interesante ale suveranului pontif. Curios, deși românii merg în număr mare la Biserică, în care au încredere, în România ziarele, canalurile de televiziuni și publicațiile online dedicate actualității nu le oferă informații din sfera religiei. Oare de ce?

Oare nu este importantă această decizie a papei Francisc? Oare nu este relevant în niciun fel faptul că Vaticanul s-a străduit aproape cincisprezece ani să ia o hotărâre și a trebuit să vină un papă din America de Sus ca să anunțe rapid o alegere fermă? Oare celor interesați de forța credinței și de rolul ei în societate povestea acestei tămăduiri misterioase, în fața căreia oamenii de știință s-au recunoscut neștiutori, nu le spune nimic, oare nu-i afectează direct? E doar un fapt mărunt, care se întâmplă în fiecare zi și, deci, nu există motive pentru care ar face obiectul unei mai ample difuzări?

Papa Francis și-a început umil și vesel misiunea și la Vatican bate vântul schimbării. Lumea catolică e condusă de un suveran care-i dă telefon vânzătorului de ziare din Buenos Aires, spală picioarele copiilor bolnavi și beatifică o sfântă pentru ale cărei minuni dovezile s-au lăsat așteptate. Primele două, gesturi normale, chiar banale pentru un papă, au făcut înconjurul lumii, deși faptele în sine nu au nimic ieșit din comun. În schimb, al treilea n-a interesat pe nimeni. Oare de ce?

3693 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.