Paul Cézanne, înnoitorul picturii

A fost odată

19 ianuarie 2013

10:16

Scris de: and

Pe 19 ianuarie 1839 s-a născut într-o familie înstărită din Aix-en-Provence, Franţa, un copil care va rămâne în istoria artei. În adolescenţă se împrieteneşte cu Emile Zola, împreună cu care câântă în orechestra oraşului, iubeşte literatura şi muzica. După terminarea studiilor liceale, pleacă definitiv la Paris pentru a studia Dreptul, dar nimereşte la Academia de Arte Frumoase, unde se împrieteneşte cu pictorul Camille Pissaro. Este respins la examen, după care urmează o întreagă odisee printre artişti.

Paul Cézanne, considerat cel mai important înnoitor în pictura modernă, artistul care a făcut trecerea de impresionism la cubism, a pictat tablouri cunoscute prin tonurile lor calde. Printre temele ce revin obsesiv se numără natura moartă, femeie care se scaldă etc. Imprevizibilul se inveşte mereu din tablourile la care a lucrat toată viaţa, fapt recunoscut în cele din urmă şi de contemporanii său, şi de posteritate.

 

Etichete:
1034 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    buna idee, macar asa sa mai aflam, pe fb, cate ceva din lumea asta mare care se numeste cultura generala.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.