Pe cine ar sacrifica Antonescu? Pe el sau partidul?

Politic

29 ianuarie 2013

9:10

Scris de: and

Declarația recentă a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu a stârnit noi valuri în neliniștita, dar, în același timp, atât de monotona politică românească, în care, cu un mic efort de imaginație totul este previzibil.

„Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie…) să se facă printr-un scrutin intern. Aceste alegeri interne trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL”.

De ce a stârnit valuri e lesne de înțeles. Crin Antonescu se luptă de atâta amar de vreme să ajungă la Cotroceni, îi dă târcoale, se agită, o taie bătrânește pe de-a dreptul, muncește seară de seară la televiziunile-partenere să își clădească imaginea, s-o consolideze, și acum să vină altul să-l dea la o parte… După atâta chin, ar fi și păcat. Iar pericolul îl descumpănește puțin. Și pentru că nu știe cum altfel să procedeze merge pe veșnica latură emoțională care prinde la români mai bine ca orice altceva. Se victimizează și îl acuză pe Tăriceanu, reproşându-i poziţii identice cu “propagandiştii pedelişti” şi faptul că a stat “pe margine” la momentul consolidării USL. Reacția pe care a stârnit-o propunerea lui Tăriceanu este, iarăși, previzibilă în politica dâmbovițeană în care democrația e doar un cuvânt vehiculat de dimineața până seara, pe post de sperietoare de ciori. S-a transformat în conflict intern… iar conflictele interne sunt mai periculoase decât cele externe și au efect de bombă cu ceas sau de cal troian.

Sigur că la acel nivel bătaia cea mare din păcate nu este pentru România, ci pentru putere. Sigur că niciun om cu mintea pe umeri în țara asta nu mai crede de mult că vreunul dintre „lideri” vrea altceva decât propria propășire. Sigur că luptele de acest gen ne-ar părea doar caraghioase, dacă nu s-ar răsfrânge direct asupra vieților noastre.

„Impresia mea este că anumite interpretări, speculaţii care s-au făcut au deformat esenţa propunerii mele şi unii dintre colegii mei poate mai pripiţi, mai cu puţină experienţă câteodată, au intrat în acest joc şi au transformat o propunere care este esenţialmente de democratizare şi modernizare a funcţionării PNL într-un conflict intern. Nu am avut şi nu am nici cel mai mic gând să promovez ideea unui conflict în PNL, este ideea la care ţin, pe care o am, de a încerca să ţinem pas cu vremurile”, a răspuns Tăriceanu acuzațiilor, cu o undă de nevinovăție pe care nu ai cum să o crezi sută la sută sinceră, dată fiind politica românească.

Cert este că, în acest context, fie că Tăriceanu va avea sau nu șanse să devină candidat la prezidențiale, reacția stârnită n-a făcut decât să arate o anume încrâncenare ce nu poate fi decât perdantă. Căci dacă Antonescu nu s-ar fi grăbit atât să ajungă la Cotroceni, ar fi avut mult mai multe șansă să ajungă… Dacă nu și-ar fi trădat într-atât nerăbdarea, discreditându-se cu declarații ultimative pe care nu și le-a respectat niciodată, imaginea lui ar fi fost mult mai consolidată. Căci scopul lui, la momentul la care majoritatea românilor voiau înlăturarea lui Băsescu, n-a fost în primul rând să dea la o parte un președinte ce se dovedise incapabil, ci să se pună pe el… Întrebarea e: oare în cazul în care ar afla din sondaje că Tăriceanu ar avea mai multe șanse decât în campanie împotriva unui candidat al opoziției s-ar sacrifica pe sine sau ar sacrifica partidul?

1245 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.