Piața apartamentelor din București. Oferta crește, dar prețurile nu scad…

Social

31 ianuarie 2013

12:54

Scris de: and

Cum Cabinetul Ponta II a anunțat că pentru intervalul 2013-2016, Executivul intenționează să transforme programul „Prima Casă”, într-un proiect denumit „Noua Casă”, care va putea fi accesat doar pentru cumpărarea de locuinţe noi, un proiect gândit şi de Cabinetul Boc, dar abandonat destul de repede după un avertisment al Consiliului Concurenţei. În aceste condiții se pare că pe piața locuințelor din București a crescut oferta de apartamente vechi, fără însă ca asta să atragă după sine o scădere a prețurilor. Proprietarii nu se lasă deloc… În condiţiile unei pieţe care dă semne de stabilizare, preţurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variaţii atât pozitive cât şi negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul însă într-o marjă de +/-3%.

Conform unui comunicat apărut pe site-ul Anunturiparticulari.ro, „Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului «Noua Casă»: de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute o dată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care deţin apartamente vechi au umplut în ianuarie piaţa de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012”.

Peste 2000 de noi oferte s-au înregistrat în această lună, așa că dacă doriți să cumpărați un apartement vechi, momentul e potrivit și aveți de unde să alegeți. Nu vă faceți iluzii însă că veți da bani mai puțini, deși piața se află acum la un nivel similar celui din 2007, cu un an înainte să înceapă criza…

Apartamentele scoase la vânzare acum, cele mai multe sunt cu două camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru această perioadă din 2008 încoace, conform unui studiu al Mediafax. Oferta de apartamente cu trei camere a crescut cu 626 de apartamente, iar cea de garsoniere cu circa 400. Statisticile indică o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unităţilor de patru camere…

Se pare că programul „Prima Casă” a fost benefic pentru tranzacționarea în primul rând a apartamentelor vechi, iar noul proiect ar încuraja piața de locuințe noi.

Astfel, dacă pe segmentul garsonierelor şi apartamentelor de patru camere preţurile medii s-au apreciat uşor, unităţile de două şi trei camere au preţuri de strigare mai mici faţă de luna decembrie a anului trecut.

În această lună, prețul mediu pentru o garsonieră veche în București este de aproximativ 35.000 de euro, într-o ușoară creștere chiar, cu aproximativ 1000 de euro față de anul trecut… și asta în ciuda ofertei ridicate. În schimb, în cazul apartamentelor cu două camere există o scădere de aproximativ 1000 de euro, față de nivelul anului trecut, în acest moment prețul mediu situându-se în jur de 53 de mii de euro.

 

808 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.