„Poarta Iadului“, în Turcia?

În lume Special

3 aprilie 2013

14:50

Scris de:

poartaNu e o ficțiune a scriitorilor din vechime, spun oamenii de știință de azi. E un spațiu de mare încărcătură simbolică, un spațiu care nu există numai în scrierile antice. Cicero și Strabon, geograful din Grecia antică, scriseseră că poarta spre iad se află undeva pe teritoriul Turciei de azi, însă până acum spațiul vag menționat de cei doi nu a fost găsit. În viziunea lui Strabon, el era învăluit în aburi deși și consta într-un orificiu de la marginea unui deal, într-un spațiu misterios, cețos, fatal oricui ar fi pătruns în el.

Discovery News a anunțat recent, în urma unei conferințe de arheologie susținute în Turcia luna trecută, că s-au descoperit ruinele Porții lui Pluto (Plutonium în latină). Francesco D’Andria, profesor de arheologie clasică la Universitatea din Salento, Italia, a condus ani de-a rândul echipa de cercetători care au efectuat săpături la Hierapolis, situl greco-roman din Patrimoniul UNESCO.

Profesorul a explicat că mitologia i-a fost un fel de călăuză în cercetarea sa, menită a localiza legendarul portal spre lumea de dedesubt: „Am descoperit-o reconstituind parcursul unui izvor termal. Izvoarele Pamukkale, cele datorită cărora s-au format vestitete terase albe, își au originea în această peșteră“. Potrivit lui Francesco D’Andria, cercetătorii au descoperit proprietățile letale ale portalului în timpul săpăturilor. „Mai multe păsări au murit când s-au apropiat de deschizătura fierbinte, au fost ucise pe loc de dioxidul de carbon emanat, a povestit acesta.

Discovery News a susținut că emanațiile proveneau dintr-o peșteră de sub situl respectiv, unde se găsesc coloane ionice cu inscripții dedicate lui Pluton și Kore, zei ai lumii subpământene. Echipa de cercetători a scos la lumină cu această ocazie și ruinele unui templu, ale unei piscine și ale unui șir de treptate amplasate deasupra peșterii, iar în prezent lucrează la o reconstituire digitală a sitului.

Publicând știrea, cotidianul „Daily Mail“ a anunțat că nu este vorba despre prima intrare în universul subpământesc. În Deșerul Karakum există un orificiu înfricoșător învăluit în mister. Geologii care au făcut cercetări în zonă au descoperit o peșteră cu zăcăminte de gaze naturale, căreia i-au dat foc, în speranța că astfel gazele se vor elimina. Însă flăcările au ars mai departe, localnicii fiind convinși că este poarta iadului.

 

1663 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.