Povestea Jocurilor Olimpice

A fost odată

6 aprilie 2013

11:34

Scris de:

Torta-olimpica_2x6 aprilie 1896 este o dată importantă pentru omenire şi pentru lumea sportului internaţional. Atunci au fost reluate la Atena, după 1500 de ani de întrerupere, Jocurile Olimpice. Acest eveniment sportiv a avut loc pentru prima dată în antichitate, în anul 776 î.Hr. la Olimpia, Grecia. El se desfăşura din patru în patru ani, în zilele închinate lui Zeus, părintele divinităţilor greceşti şi reunea ca participanţi  numai bărbaţi de origine grecească. Sclavii nu aveau voie să concureze, iar femeilor nu le era permisă prezenţa nici măcar ca spectatoare.

Jocurile olimpice antice se desfăşurau pe durata a cinci zile şi includeau ca probe  întrecerile de alergare, lupte, pugilism, aruncare cu suliţa, salt, aruncarea discului, alergarea cu care şi călăria. Învingătorii primeau o cunună din ramuri de măslin şi erau consideraţi adevăraţi eroi. În timpul acestor jocuri se instaura “pacea olimpică” ce impunea încetarea oricărui conflict între cetăţile greceşti.

La doi ani după desfăşurarea ultimei ediţii a acestor jocuri ce a avut loc în anul 392, împăratul roman Teodosiu I, din motive religioase, a interzis aceste manifestări considerate ca aparţinând religiilor păgâne. În 426, din ordinul împăratului bizantin Teodosiu al II-lea, au fost dărâmate toate edificiile din Olimpia ce găzduiau întrecerile sportive. Abia după 1500 de ani Jocurile Olimpice au renăscut, la iniţiativa francezului Pierre de Coubertine, fondatorul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi părintele Jocurilor Olimpice Moderne (Jocurile Olimpice de vară, Jocurile Olimpice de iarnă şi Jocurile Olimpice de Tineret).

Prima ediţie a acestora s-a desfăşurat la Atena, între 6 şi 15 aprilie şi a inclus 43 de probe sportive (302 în 2012 la Olimpiada de vară de la Londra), în cadrul cărora s-au întrecut 241 de sportivi din 14 ţări, aşa cum reiese dintr-un bilanţ întocmit de CIO. Pentru a se respecta tradiţia, nici la aceste jocuri femeilor nu li s-a permis să concureze. Deschiderea oficială a fost făcută de George I, regele Greciei, chiar în ziua în care această ţară sărbătorea 75 de ani de ani de la cucerirea independenţei. De atunci si până astăzi, numărul ţărilor participante a crescut de la an la an, ajungându-se ca în 2012, la Londra (singurul oraş  care a găzduit această competiţie sportivă de trei ori), să participe 204 ţări, reprezentate de 10.820 de sportivi. Din păcate, istoria întrecerilor olimpice a fost marcată de o serie de evenimente tragice. Astfel, în 1972, în timpul Olimpiadei de vară de la München, 11 sportivi israelieni au fost luaţi ostatici de către gruparea extremistă palestiniană intitulată “Septembrie negru”, 10 dintre aceştia fiind ucişi. De asemenea, în 1996, la Olimpiada de vară de la Atlanta, un atac terorist cu bombă a provocat moartea a 2 persoane şi rănirea altor 111. O altă filă întunecată din istoria Jocurilor Olimpice o reprezintă şi dopajul. De-a lungul vremii, multor sportivi depistaţi pozitiv în urma folosirii de substanţe interzise de CIO le-au fost retrase medaliile obţinute.

Cu toate acestea deviza olimpică “Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic), încă mai veghează conştiinţa şi spiritul olimpic. Dintre simbolurile care alcătuiesc imaginea acestui popular şi important eveniment sportiv, cele mai cunoscute sunt steagul şi flacăra olimpică, aceasta din urmă fiind o onoare pentru cel care o poartă (în 2012, la Olimpiada de la Londra, torţa a fost purtată şi de  Nadia Comăneci, prima gimnastă care a obţinut nota zece în cadrul unei competiţii de acest gen). “Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câştigi, ci să participi, aşa cum în viaţă nu contează triumful, ci lupta. Esenţial nu este să cucereşti, ci să lupţi bine”, spune jurământul olimpic.

1369 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.