Preacuviosul părinte Iosif

Sfântul zilei

4 aprilie 2013

11:18

Scris de:

IosifSfântul părinte Iosif se trăgea de neam din Eparhia Siciliei, iar părinții lui, oameni credincioși, erau Plotin și Agata. Când țara a încăput pe mâna păgânilor agareni, Iosif a plecat împreună cu mama și frații săi în Peloponez, apoi în Tesalonic, unde acolo a îmbrăcat straiul de călugăr. Își ducea zilele îndeletnicindu-se cu scrisul și cititul Sfintei Scripturi, iar noaptea priveghea în post și rugăciune. Pentru vrednicia și mintea lui luminată a fost hirotonit preot.

După un timp a luat calea Constantinopolului, însoțit de Sfântul Grigorie Decapolitul cu care a slujit în biserica preacuviosului Antipa. Într-una din zile, plecând la Roma pentru unele treburi a fost prins pe mare de eretici și dus la Creta și întemnițat. Aici a adus mulți prizonieri pe calea credinței și a izbăvit sufletele de cel rău. După un timp, murind Teofil, susținătorul ereziei, Biserica a fost așezată din nou la loc de cinste, iar credincioșii au fost eliberați. Tot atunci și părintele Iosif a cunoscut libertatea. Împreună cu fratele său întru credință, Grigorie, va pleca la Constantinopol, unde va ridica o biserică în numele sfântului apostol Bartolomeu, în care va așeza o parte din moaștele acestuia. Venind la putere păgânul Barda, Sfântul Iosif a fost alungat din cetate, pentru ca mai târziu să fie rechemat, în timpul patriarhului Ignatie. A fost iarăși alungat, iar după moartea lui Barda, împărăteasa Teodora l-a readus acolo unde îi era locul, în casa Domnului, ca slujitor al Lui. După o viață de pătimiri, cuviosul părinte Iosif s-a stins din viață și s-a înălțat la Cer.

911 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.