Presa e în criză în toată lumea. Cum e criza noastră și cum e criza lor?

Exclusiv În lume

7 februarie 2013

16:38

Scris de: and

Presa este în criză peste tot în lume, nu doar în România. De curând, conducerea Guardian News & Media (GNM) a decis reducerea numărului de posturi, aproximativ o sută de jurnaliști de la departamentele editoriale ale GNM urmând să rămână fără locuri de muncă. Ca urmare a acestei hotărâri, 81,6% din jurnaliştii de la publicaţiile The Guardian şi The Observer şi de la site-ul guardian.co.uk au votat pentru posibila declanşare a unei greve.

Circa 60 de angajați și-au dat sau urmează să-și dea demisia din grupul media GNM, potrivit guardian.co.uk. Grupul are în prezent 642 de angajați la departamentele editoriale și dintre ei se pare că aproximativ 100 vor fi concediați.

Declanșarea grevei a fost votată de o majoritate zdrobitoare a angajaților, dintre care de către 345 de jurnaliști. Motivația grevei însă arată ceva despre calitatea presei în Marea Britanie și despre respectul pentru profesie:

„Votul zdrobitor dat de angajaţi pentru declanşarea unei eventuale greve nu se referă doar la salvarea locurilor de muncă. Este un vot al jurnaliştilor care sunt mândri de calitatea ştirilor lor prin care publicul este informat şi de faptul că scriu în aceste publicaţii şi nu doresc ca toate aceste lucruri să fie puse în pericol”, a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.

Dincolo de faptul că cele o sută de persoane își vor pierde slujba, jurnaliștii vorbesc despre „calitatea știrilor” și despre mândria de a fi jurnalist, de a aparține unei bresle. Cât de mare este diferența față de statutul jurnalistului în România și față de felul cum este tratat. Într-un asemenea hal, încât și-a pierdut aproape deplin propria justificare… Dați afară și siliți să se mute dintr-un trust în altul, să se reprofileze și să renunțe la propriile păreri ca să poată câștiga un salariu, jurnalistul român nu are șansa unei organizații adevărate precum NUJ (Uniunea Naţională a Jurnaliştilor) din Marea Britanie, care să le reprezinte drepturile. Jurnaliștii din România sunt pe cont propriu și în mare au fost aduși în punctul în care și-au pierdut respectul pentru propria profesie pentru că presa din România este fie aservită, fie transformată într-o agenție de știri care livrează cantitate, fie și, și…

1074 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.