Prima zi fără Papă, Roma și poveștile ei…

1 martie 2013

11:00

Scris de: and

În capitala Italiei, unde primăvara a sosit de zile bune, domenște tristețea. Papa și-a părăsit jilțul și a ales să nu mai slujească Vaticanul, agitat acum de supoziții, bănuieli, ipoteze și dorințe. După ultima rugăciune publică oficială de Papa Benedict al XVI-lea, Roma așteaptă un nou viitor. Orașul la care duc toate drumurile își păstrează puterea de fascinație, iar călătorii se lasă mereu seduși.

Mulcolm Burgess, editor al unei colecții de ghiduri turistice și al unei serii dedicate literaturii de călătorie, City-Lit, a alcătuit un top personal al celor mai frumoase cărți în care Roma se dezvăluie în toată mărirea și decăderea ei.

1. Eu, Claudius împărat de Robert Graves. Volumul, publicat în 1934, este considerat unul dintre cele mai bune romane istorice din toate timpurile. Povestea vieții lui Claudius, suferind de o infirmitate fizică, se desfășoară într-un oraș tulburat, unde lupta pentru putere este la ea acasă. Nebunia și crima fac regula, împărații se perindă prin fața cititorului, iar Roma își arată chipul neîndurător.

2. Femeia de la Roma de Alberto Moravia. Cunoscutul romancier italian a scris, în 1947, unul dintre cele mai bune romane ale sale, spun criticii și admiratorii, care nu sunt deloc puțini. Este povestea Adrianei, o femeie prinsă ca într-o periculoasă pânză de păianjen în promiscua viață a Romei, labirint al patimilor și al poftelor. O Romă murdară și dezorientată, din care ai toate șansele să nu mai scapi, își așteaptă cititorii s-o (re)descopere.

3. Ragazzi de Pier Paolo Pasolini. Iconoclastul rămas în cultura secolului XX mai ales ca regizor de film și poet a fost, de asemenea, un romancier interesant. Controversat și prin opera, și prin biografia sa, Pasolini a scris în 1955 acest roman despre Ricetto, un băiețel italian, care-și petrece copilăria și adolescența în mahalaua Monteverde, cartier al Romei în care viețile oamenilor stau sub semnul pervertirii, iar orașul își duce viața printre miasme și gesturi violente.

4. La Storia de Elsa Morante. Romanul, apărut în 1974, a fascinat italienii încă din primele zile de după publicare. Povestea se întoarce în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial și umărește destinul Idei Ramundo și al celor doi fii ai săi. Stârnind nu numai admirație, ci și disensiuni, romanul a avut o soartă fericită și pentru că a fost ecranizat în 1986.

5.Caput Mundi, Giuseppe Genna. Acest roman noir recent, apărut în anul 2009, revizitează Montecitorio, un ofertant spațiu baroc. Este povestea unui scriitor ce face parte dintr-un grup ale cărui fapte țin cititorul cu sufletul la gură. Iar Roma palpită altfel în paginile cărții, ca un pericol de care nu știi cum să te aperi.

6.Documentele de la Via Veneto de Ennio Flaiano (povestire inclusă în volumul în limba engleză Rome Tales, tradus de Hugh Shankland, 2011).

De data aceasta, autorul topului pune în lumină tot farmecul și toată atmosfera recreate în scriitura memorialistică. Povestirea, care folosește formula jurnalului, îi aparține scenaristului cu care colabora Frederico Fellini. De altfel, portretul acestuia se conturează aici într-o schiță nuanțată, ca și portretul Romei înseși.

7.Călătorie în Italia de Johann Wolfgang Goethe.

Numărându-se printre cele mai cunoscute, cele mai citite și cele mai fermecătoare scrieri ale lui Goethe, cartea cuprinde epistole întocmite în călătoriile autorului la Roma și în alte orașe italiene, epistole ce se apleacă asupra minunatei istorii și a capodoperelor artistice presărate la tot pasul în Italia.

8. Porcii de argint/ The Silver Pigs de Lindsey Davis.

Încă un roman, scris în anul 2000, care invită la o călătorie în timp. Cititorul ajunge direct în Roma antică. Marcus Didiua Falco are impresia că salvează o fată, dar, desigur, nimic nu e ceea ce pare.

9.Primăvara doamnei Stone la Roma de Tennessee Williams.

Acest roman al celebrului dramaturg american datează din 1950 și etalează toate calitățile scriiturii lui Tennessee Williams. Povestea propune un personaj feminim puternic, Karen Stone, o văduvă între două vârste, care sosește la Roma după război. Acolo descoperă un oraș imprevizibil, în care dragostea joacă tare, iar trădarea este la tot pasul.

Dramatizarea realizată de Martin Sherman a fost montată recent și în România, spectacolul făcând parte din repertoriul Teatrului Mic din București.

10. De la întemeierea Romei (Ab urbe condita) de Titus Livius.

Este singura operă a autorului și cuprinde nu mai puțin de 142 de cărți. Numai că au supraviețuit doar 35 dintre ele. Primele au fost publicate începând cu anul 26 î.Hr., ultimele probabil după 14 d.Hr.

În primele cinci cărți cititorul poate face o incursiune în domnia a șapte împărați romani și a luptelor de putere.

 

1298 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.