Primul roman tipărit în America

A fost odată

21 ianuarie 2013

1:40

Scris de: and

Pe 21 ianuarie 1789, în anul Revoluției franceze, la Boston, Massachusetts, a văzut lumina tiparului scrierea considerată primul roman american. Intitulată The Power of Sympathy or the Triumph of Nature (Puterea bunătății sau triumful naturii), cartea era, de asemenea, primul roman scris de William Hill Brown, autor uitat în negurile istoriei.

Biografia autorului a rămas necunoscută până astăzi, singurele mărturii relevante sunt trei documente scrise de mână, unul dintre acestea fiind o scrisoare. La patru ani de la publicarea în volum a romanului, William Hill Brown s-a stins, având doar 27 de ani.

În tonul puritan al luptei pentru apărarea moravurilor, romanul care i-a adus un loc în istoria literaturii americane pledează pentru forța rațiunii și a bunului-simț, recurgând la o poveste moralizatoare despre lupta cu tentația și pericolul de a ceda în fața patimilor. Pornind de la un incest care a provocat o sinucidere, elemente preluate dintr-un caz real, autorul atrage atenția asupra secretelor care zac ascunse prin sertarele unei familii obișnuite. Și orice familie obișnuită are secrete, așa că a fost nevoie doar de un ochi atent, de o imaginație bogată și de un condei capabil să conceapă o poveste plină de învățături, într-o vreme în care numărul femeilor care știu să scrie și să citească începuse să crească în America.

757 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.