Priveghi la Muzeul Brukenthal

Politic Special

3 aprilie 2013

12:20

Scris de:

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbHGuvernații sunt necruțători. E meseria lor. Demagogia și lipsa de scrupule fac parte din fișa postului dintotdeauna. Nepăsarea și gândirea strâmtă, asemenea. Și nimeni nu pare să facă excepție decât în discursul din preajma alegerilor. Cu atât mai mult cu cât criza permite, ba chiar încurajează elucubrații și aberații zi și noapte, nonstop.

De unde să mai tăiem? Asta e sigur întrebarea cu care mai-marii noștri se culcă noaptea și se trezesc dis-de-dimineață, înainte de a porni într-o mașină scumpă spre vreo clădire cu mobilier nou, de zeci de mii de euro, achiziționat la vremuri de criză. Să tăiem coada pisicii, ca Hagi Tudose. Că știa el ce știa. Să tăiem, că avem atâtea de făcut cu banii pe care-i luăm de unde stăteau ei bine și să-i punem unde ne trebuie întru atingerea unui scop lucrativ.

Iar Muzeul Brukenthal ce nevoie are de atâția bani de la buget? Ce dacă e special, valoros, vizitat de străini etc.? Ce dacă face parte din identitatea Sibiului, nu consumă bani și are câțiva angajați? Ia să le mai tăiem macaroana, că ne trebuie banii pentru lucruri importante, nu avem bani de capricii. Așa că muzeul a trebuit să ia măsuri extreme, după ce Ministerul Culturii, condus de domnul acela liberal, universitar notoriu, care atâta deplângea barbaria politicienilor și a vieții sociale din România pe la televizor și prin cărți, a diminuat bugetul instituției cu 22% pe anul acesta.  Ca urmare, parterul Palatului Brukenthal este închis, ca și expozițiile, și nu se mai poate vizita. Aceeași soartă o are și expoziția Tezaur din incinta Muzeului de Istorie.

Sabin Luca, managerul muzeului, a explicat: „Finanţarea pe martie 2013, suma oferită, a fost de 21.000 de lei, bunuri şi servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru că am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decât finanţarea. Ce ne facem, că mai este factura la gaz, care e bezmetică, 70.000 de lei? Mai e factura la pază, 54.000 de lei, apă, canal, curăţenie în muzeu, salubrizarea şi toate celelalte“. Oficialul spune că suma primită e de nouă ori mai mică decât necesarul lunar al muzeului. Și continuă:  „Dar pentru că măsurile acestea nu sunt îndeajuns, oricum vă daţi seama că e o economie minusculă, se închide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vânătoare, total. În toate celelalte sedii, şeful de secţie şi muzeograful de serviciu au obligaţia să umble prin expoziţii tot timpul şi, acolo unde nu este vizitator în sală, să stingă lumina. Măsurile au început de vineri şi trebuie să dau dreptate colegilor: ne simţim ca la priveghi în muzeu: e frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile… “.

Din păcate, chiar suntem la priveghi. Veghem la căpătâiul unui cadavru. A murit speranța, atât de scumpă românilor înainte și după 1989. Speranța, acest macanism care ține oamenii în viață, care ține în viață și guvernele și policitienii ce folosesc mecanismul iluziei, părăsește incinta. Și incinta rămâne rece, întunecată, inertă, cu valorile ei de muzeu, cu creațiile ei personalizate de vânzare. Cumpărați, dragi vizitatori, care mai călcați în acest muzeu. „Vă mai rugăm un alt lucru“, a spus Sabin Luca în conferință de presă. „Nu să ni se dea bani nemeritaţi. Nu vrem să cerşim, dar vă rugăm să ne sprijiniţi. Dacă cineva vrea să ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Să cumpere de la noi. Asta ne ajută foarte mult. Rulând produsele, vin bani ca venituri proprii şi reuşim să plătim facturile. Rugăm să se cumpere cărţi şi materialele promoţionale. Dacă se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea“, a spus Sabin Luca. Vorba poetului, țară tristă, plină de umor. Dar fără speranță.

4614 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.