Proiectul Lazăr: Știința o mașinărie horror de neoprit?

Exclusiv Social

20 martie 2013

15:58

Scris de:

ProiectulÎnfricoșător, dar adevărat. Lazăr, personajul biblic pe care Iisus Hrisos l-a înviat din morți, așa cum povestește Evanghelia Sfântului Ioan, nici nu și-ar fi imaginat că numele lui ar putea servi cândva, peste milenii, la a denumi un proiect ce multă vreme nu le-ar fi trece prin cap decât scriitorilor SF.  Ei bine, Proiectul Lazăr este acum o realitate în desfășurare, el vizând să dezvolte tehnologii cu ajutorul cărora să fie readuse la viață specii dispărute de viețuitare, anunță Daily Mail.

Până una, alta, broasca face obiectul unui experiment uluitor. Recurgând la clonare, un grup de oameni de știință a reușit să implanteze nucleul unei celule moarte într-un ovul viu de la un amfibian dintre-o altă specie decât aceea care se vrea resuscitată. Este vorba despre Rheobatrachus silus, o specie de broaște din Australia, declarată dispărută acum aproape trei decenii. Reprezentantele speciei aveau o trăsătură specială, constând într-un mecanism de reproducere atipic: femela înghițea ouă fecundate și le incuba în stomac, după care năștea puii pe gură. Cercetătorii care participă la Proiectul Lazăr au recuperat nuclee ale unor celule de Rheobatrachus silus, păstrate în stare de congelare încă din 1970, perioada în care au fost recoltate.

După prelucrare, ouăle au început să se dividă spontan și astfel s-au format embrioni ai speciei dispărute acum 30 de ani, testele confirmând faptul că aglomerările de celule rezultate în urma diviziunii conțin material genetic al speciei extincte.

Considerat o victorie pentru știință, o reușită ce deschide un drum important și certifică un progres tehnologic de neoprit, experimentul are toate șansele să provoace ori să inspire schimbări majore. Echipa internațională de universitari care a realizat experimentul e optimistă și convinsă, potrivit declarațiilor citate de Daily Mail, că obstacolele pe care le au de trecut înainte de a învia această specie de amfibian sunt de natură tehnologică, nu biologică. Rezultatele experimentului vor fi publicate în curând, după ce au fost anunțate  la o întrunire la care s-a luat în discuție și resuscitarea unor specii extincte de plante.

Cât despre speciile dispărute de animale, următoarele avute în vedere, ca posibile subiecte ale unor experimente de acest gen, sunt tigrul tasmanian (dispărut în perioada 1930), mamutul lânos (dispărut acum patru milenii), pasărea dodo (exterminată în secolul al XVII-lea din Insula Mauritius) și pasărea moa (dispărut acum aproximativ șase secole din Noua Zeelandă).

Deci nu, nu suntem într-un roman sau într-un film SF, ci într-o realitate ce era, vreme în urmă, fieful literaturii de imaginație. Progesul științitic merge mai departe, granițele sunt abolite și totul este posibil. Biologia nu e o fatalitate, nici moartea, iar ambiția luciferică a gânditorului modern pare fără limită. Și, din păcate sau din fericire, fără limită pare și avântul științei de azi. O binecuvântare sau o mașinărie horror de neoprit?

1615 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.