Războiul steagurilor. Cum se va răsfrânge asupra politicii românești?

Politic

6 februarie 2013

16:13

Scris de: and

Ieri, Nemeth Zsolt, secretarul de stat în MAE ungar a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Declarația lui a declanșat un mic „război”, premierul Victor Ponta cerându-i ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate „obrăznicii” şi sfaturi privind arborarea steagurilor.

„Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns – nu dumneavoastră, ministerul – un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de – eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal <<obrăznicii>> – dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic dintre România şi Ungaria, afirmă Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE, citat de Medifax într-un comunicat în care se arată că ambasadorul ungar va fi convocat de urgenţă la MAE.

La rândul ei, presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, i-a îndemnat pe primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. Asta, ca urmare a faptului că la sfârșitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul, Nemeth Zsolt declarând: „Nu exagerez când spun că suntem în faţa unei agresiuni simbolice”.

Ce reacții la nivel internațional va stârni această dispută a steagurilor care s-a lăsat până acum cu destule cuvinte nediplomatice și de o parte, și de alta, (nu) e greu de estimat. Ce repercusiuni va avea în ceea ce privește colaborarea dintre USL și UDMR, iarăși (nu) e greu de estimat.

Întrebarea e dacă un asemenea conflict trebuia aplanat sau Victor Ponta și-a dorit la acest moment să stârnească un foc de paie… Și de ce anume? Patriotism sau altceva?!

1152 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.