Restaurarea Pompeii. Criză și mafie

Exclusiv În lume

12 februarie 2013

12:18

Scris de: and

Lucrăriile de restaurare la ruinele din Pompei, aflate în stare avansată de degradare, au început din nou, anunță presa internațională, preluând informația furnizată de autoritățile italiane.

Potrivit cotidianului Huffington Post, cunoscutul obiectiv turistic situat în apropiere de Napoli se confruntă cu o gravă lipsă de fonduri, care periclitează operațiunile. Costurile acestei faze a lucrării depășesc 40 de milioane de euro, fonduri furnizate de Uniunea Europeană. Comisarul UE Johanned Hahn a vizitat locul săptămâna trecută și a insistat că restaurarea este mai mult necesară, cu atât mai mult cu cât este vorba despre salvarea unui complex arheologic vital în istoria Europei.

În anul 2010, unul dintre zidurile complexului s-a prăbușit din cauza ploii torențiale, soartă pe care a avut-o și o clădire împodobită cu fresce în care gladiatorii se pregăteau de luptă.

Criza internațională este însă numai una dintre cauzele care îngreunează ampla operațiune. Celălalt motiv major este corupția, arată cele mai recente informații. În 5 februarie Italia a anunțat că a început investigarea a șase persoane care au lucrat la restaurarea sitului. Poliția italiană a informat că l-a arestat pe Luigi D’Amora, acuzat de corupție, precum și pe fostul comisar care a coordonat operațiunile de restaurare.

Povestea este una lungă și, fiind vorba despre Italia, ea nu e deloc curată. În anul 2008, managementul defectuos și lipsa fondului au dus la declararea stării de urgență pentru situl arheologic de la Pompeii, survenite în urma plângerilor cu privire la proasta întreținere a locului. Marcello Fiori a fost desemnat să salveze situația. Numai că, susțin autoritățile, acesta și Luigi D’Amora au încredințat contracte dubioase pentru operațiuni de restaurare companiei Caccavo. Iar degradarea a continuat. Sume risipite, termene nerespectate și operațiuni suerficiale, fals și abuz, acestea ar fi, în câteva cuvinte, greșelile coordonatorilor de operațiuni la una dintre cele mai populare atracții ale Italiei, vizitate de 2,5 milioane de turiști în fiecare an. Companiei citate, care a beneficiat de contracte preferențiale, i s-a interzis să mai încheie contracte cu administrația publică, Poliția dispunând confiscarea unei sume de aproape 1 milion de euro și investigarea a trei ingineri acuzați de fraudă și corupție, a anunțat Reuters.

1177 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.