România zguduită de cutremur

A fost odată

4 martie 2013

9:30

Scris de: and

În ziua de 4 martie 1977, la ora 21:22,  România a fost zguduită de unul dintre cele mai puternice cutremure care au avut loc vreodată pe teritoriul ei. Este considerat al patrulea cutremur înregistrat în România din punctul de vedere al victimelor umane și al pagubelor materiale provocate. Seismul a avut epicentrul în Munții Vrancei, zona cea mai activă din punct de vedere seismic și a avut o magnitudine de 7,2 grade pe Scara Richter. S-a produs la o adâncime de 94 de kilometri și a durat 55 de secunde. Seismul a fost resimțit în țara vecină, Bulgaria, în localitatea Sviștov, unde numărul victimelor s-a ridicat la 100. Precum și în întreaga zonă Balcanică.

Bilanțul a fost unul tragic, pierind atunci sub dărâmături 1578 de persoane, din care 1424 numai în București. Alte județe care au avut serios de suferit au fost cele din apropierea capitalei și anume Galați, Buzău, Prahova, Teleorman, Dâmbovița, Iași și Vaslui. Numărul total al celor care au suferit răni de pe urma acestui cutremur a fost în jur de 11.300, iar peste 33.000 de clădiri au fost avariate sau distruse până în temelii. 35.000 de familii au rămas sub cerul liber, multe din unitățile economice fiind serios afectate. Valoarea totală a pierderilor s-a ridicat la peste 2 miliarde de dolari. Nu s-a știut niciodată care este cu adevărat bilanțul acestei tragedii.  Autoritățile s-au mobilizat destul de târziu.

Absența iluminatului public, provocat de căderea tensiunii și lipsa serviciilor de comunicație ce n-au funcționat ore bune au creat panică în rândul populației care a rămas afară din case de teama unor eventuale replici. Echipe de salvare improvizate  au început să caute și să scoată de sub dărâmături pe cei care n-au mai putut să se salveze. Nouă unități spitalicești s-au aflat în imposibilitatea de a mai funcționa. Stadionul Dinamo s-a transformat ad-hoc într-un punct de prim-ajutor. Pe tot parcursul nopții s-a lucrat la repararea rețelelor de apă gaze, telecomunicații și de curent electric. A fost sporită cantitatea alimentelor de bază necesare populației. Cutremurul i-a surprins pe Nicolae și Elena Ceaușescu într-o vizită în Nigeria, fiind informați de tragedia din România în timpul banchetului oficial.  Cei doi împreună cu delegația oficială se întorc în țară, în noaptea de 4 spre 5 martie. Prin decret prezidențial se instituie starea de necesitate în zonele calamitate.

În Capitală, multe clădiri cu rezonanță pentru protipendada bucureșteană s-au prăbușit atunci, fără a mai fi reconstruite niciodată; Blocul Nestor, cu vestita sa cofetărie în perioada interbelică (pe locul lui s-a construit mai târziu Hotelul București), Blocul Casata, clădire emblematică prin arhitectura ei pentru bulevardul Take Ionescu, devenit ulterior Bulevardul Magheru (de această clădire era lipită casa în care a locuit Take Ionescu, casă ce a supraviețuit dezastrului), Blocul Scala, făcut celebru de cinematograful, care i-a împrumutat numele, sau Blocul Dunărea cu o arhitectură deosebit de modernă pentru anii 30, când a fost construit. Invocând  starea avansată de degradare survenită în urma cutremurului, autoritățile comuniste au demolat atunci și Biserica Enei, incomodă pentru o epocă ateist-științifică, biserică ce rămăsese, totuși, intactă, deși în imediata sa apropiere se prăbușise Blocul Dunărea. Odată cu demolarea bisericii au dispărut și excepționalele picturi murale aflate în interior semnate de Gheorghe Tăttărescu). În cutremurul din 1977 și-au găsit sfârșitul o serie de personalități cum ar fi actorul Toma Caragiu, solista de muzică ușoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, actrița Eliza Petrăchescu, scriitorii Alexandru Ivasiuc și Mihai Gafița sau fizicianul Florin Ciorăscu și mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu.

1326 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.