Să se elimine cvorumul? Pro sau contra?

Politic

1 februarie 2013

13:32

Scris de: and

O inițiativă legislativă a senatorului PSD Trifon Becalurencu propune eliminarea condiţiei de cvorum la referendumul naţional şi, de asemenea, ca în cazul revizuirii Constituţiei condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30% plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

„România a avut deja două referendumuri unde voinţa suverană a poporului român a fost denaturată de existenţa cvorumului, asimilând persoanele care se abţin cu partizanii votului negativ şi promovând forme de boicot”, a spus Belacurencu.

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, iar în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iniţiativa legislativă propune stabilirea unei condiţii de validare în situaţia în care prezenţa la urne este de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată într-un alineat nou propus pentru a fi introdus în Legea referendumului.

Greu de spus dacă o astfel de inițiativă este un demers cu adevărat democratic. Greu de definit majoritatea… În condițiile în care în România oamenii preferă să nu meargă la vot pentru că sunt scârbiți de ceea ce se întâmplă și gândirea majorității se învârte de obicei în jurul ideii „oricare vine, orice se votează, pentru noi nu se schimbă nimic în bine”… Și, pe de altă parte, oamenii sunt departe de a-și asuma o responsabilitate civică. Însă eliminarea cvorumului poate permite o mai ușoară manipulare a voturilor și a rezultatului…

Totodată, senatorul social-democrat propune ca în cazul referendumului local condiţia pentru validare să fie participarea a cel puţin jumătate plus unul dintre alegătorii din listele electorale permanente. În motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu susţine că „în România nu există motive întemeiate pentru care cvorumul să nu fie eliminat în privinţa referendumului”.

Senatorul PSD a înregistrat propunerea legislativă pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ…

Cine știe? Poate o asemenea inițiativă va avea efect asupra electoratului, care va ieși din casă să meargă la vot, decât să-i lase pe cei 30 la sută să aleagă în locul lor…

1248 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.