Salarii mai mari pentru medici. I-ar împiedica asta să mai ia bani de la pacienți?

Special

23 aprilie 2013

14:04

Scris de:

spitalul de urgentaStoparea plecării medicilor spre ţările din vestul Europei este o mai bună remunerare a acestora de către autorităţile naţionale sau locale. Asta a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Andor Laszlo, astăzi, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu oamenii de afaceri. „Dacă o ţară sau o municipalitate consideră că plecarea medicilor creşte riscul ca funcţionarea sistemului medical să fie o problemă, ele însele trebuie să găsească strategii adecvate, în special o mai bună remunerare a medicilor”, a spus Andor Laszlo.

Discuția despre salariile bugetarilor în general și ale medicilor în special este una veche și face parte din categoria „câinii latră, caravana trece”. Sistemul de învățământ și sănătatea sunt la pământ și nu de ieri de azi. În ceea ce privește școlile, dacă în orașele mai mari mai e cum mai e, la țară e jale. Dezastru. Orele sunt ținute de suplinitori fără nicio legătură cu respectiva materie care li se pune în cârcă, pe ideea „predă și tu ce avem nevoie” – am participat în urmă cu ceva vreme la o discuție în care o astfel de „suplinitoare” povestea cum predă… rusă, fără să fi făcut în viața ei o singură oră de rusă. „Și cum faceți?”, am întrebat? „Ei, le dau să lucreze ceva, să deseneze, găsesc eu…” Cam așa arată peisajul.

Dar, dacă în învățământ nu curge sânge, cum s-ar spune, când vine vorba de sănătate chiar curge sânge, la propriu. Domnul Andor Laszlo vorbește, și pe drept cuvânt, despre o mai bună remunerare a medicilor. Care, altfel, pleacă din țară. Este corect… Pe de altă parte, cei care nu pleacă din țară, cei care aleg sau sunt forțați să aleagă să rămână în țară, iau și cer șpagă. Între aceste două tare, cum arată, de fapt, realitatea din spitalele și policlinicile din România? Cumplit. Așa-zisele măsuri de redresare sunt doar de suprafață și în teren funcționează două lucruri: pila și banii. Dacă vrei să fii sigur că nu vei fi măcelărit, abandonat într-un pat etc. etc. etc. trebuie „să fii pregătit”. Banii pentru medic în România s-au transformat într-un fel de mit, fără ei nu se poate. Și, din păcate, de la un anumit nivel încolo nu are nicio legătură cu salariul. Este o cutumă. Plicul cu bani nu poate lipsi.

Am stat de vorbă cu o asistentă de la o maternitate dintr-un oraș de lângă București, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Se teme pentru locul de muncă, normal, sistemul e viciat până în măduva lui, iar ieșirea pare imposibilă. Niciun medic din spital, fie el anestezist sau chirurg, nu ratează ocazia „discuției” preliminare cu pacienta, care știe exact ce are de făcut, spune ea. În funcție de cât de bine se prezintă, nașterea, căci în primul rând despre asta e vorba, va fi mai bine sau mai rău supravegheată… „Am văzut gravide lăsate să zacă ore întregi până n-au dat bani, am văzut cum se ocupă anestezistul și cum poate să-ți fie rău să mori după aia, dacă nu-ți dă anestezia ca lumea. Și știți ce e cel mai trist? Că ar lua bani și dacă ar avea salariul o sută de milioane.” Am întrebat-o dacă ea ia bani. „Am luat, mai iau și eu, de ce să mint? Nu cer, dar mai iau. Dar nu se compară. Vă fac un calcul. O anestezistă de la noi pleacă acasă dacă are o zi bună și cu 25 de milioane. Că dă omul măcar vreo două jumate-trei, cam așa merge, uneori și mai mult. Vă dați seama? Înmulțiți cu cinci-șase zile pe lună, plus salariul, care e în funcție de grade și de vârstă, dar bate de 30, că la noi sunt și sporuri, și o să vedeți la ce sume ajungeți. Și acum vă întreb? Dacă i-ar face salariul în medie 70 de milioane, credeți că n-ar mai lua bani? Ar lua, vă spun eu, că așa e obișnuința. Și cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine. Nu e vorba de necesitate, ci de calicie. Că da, la începători știu, n-au ce să mănânce, dar de la 50 de milioane încolo nu mai e asta.”

Așadar, după părerea unui om din interiorul sistemului, cel puțin în privința banilor luați de la pacienți, slabe speranțe să se schimbe ceva. În privința plecării din țară, domnul Andor Laszlo are, probabil dreptate, un salariu mai mare i-ar face să rămână… Care e soluția?

 

3505 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.