Salon du Livre sau cum să te sabotezi singur

Special

20 martie 2013

12:41

Scris de:

Visitors browse at the annual Paris book fairRomânia nu se dezminte. Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ca amploare și ca interes internațional este perticiparea ca țară invitată la Salonul de Carte de la Paris, care se deschide pe 22 martie. Și totuși, politica, bat-o vina, și-a băgat coada și a încuract ițele în așa fel încât evenimentul în sine să fie umbrit și să aibă câte pete întunecate se poate. Scandalul ICR din România a afectat și afectează imaginea noastră și în acest context, lăsând un gust amar.

Pe de o parte, era normal să se întâmple așa, atâta vreme cât un eveniment negociat și pus la punct de Katia Dănilă a fost însușit de noua conducere, a lui Andrei Marga, iar vechea echipă, căreia îi reveneau toate meritele, a fost îndepărtată. Absolut normal. Pentru că, din păcate, trăim într-o lume în care impostura este cocoțată în funcții de conducere mari, iar cei mai mici, care fac lucrurile cu adevărat, sunt îndepărtați după cum bate vântul. Criteriile profesionale sunt ultimul lucru care contează. Iar Andrei Marga, de când a venit la conducerea unei instituții care, într-adevăr, fusese departe de a fi perfectă, nu face decât să-și etaleze megalomania și să-și justifice prin declarații la declarații la declarații etc. gesturi și decizii aberante, precum listele proiectele eligibile publicate acum câteva zile. Justificări la justificări și mult noroi împroșcat în toate direcțiile.

Pe de altă parte, însă, scriitorii invitați la Paris care au decis să nu participe au făcut-o într-un mod care nu înseamnă nimic. Vorbim de Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Neagu Djuvara… Doar un deserviciu adus imaginii României, și nu pentru că numele lor ar fi mai importante decât cele ale scriitorilor care vor merge la Salon du Livre, ci pentru că nu sunt un gest real de revoltă asumată, ci doar un gest de răsfăț, de genul „eu îmi iau jucăriile și plec” și, mai mult, o mică spălare a rufelor în public. Cu audiență internațională… Și care i-a ridicat la plasă lui Marga și i-a dat prilej să spună că ceilalți scriitori reprezintă suficient de bine literatura română. Firește. Nici nu era vorba despre asta, are dreptate Marga, sunt nume importante cele care vor participa la Salon du Livre, slavă Domnului, și care înseamnă cu adevărat ceva în și pentru cultura română și nu numai. Problema este că vorbim de politizarea unei acțiuni care ar fi trebuit să aibă de-a face mai poțin cu politica și mai mult cu literatura.

Iar în acest context, în ciuda faptului că și-au propus  - și, până la un punct decizia lor este justificată – boicotarea unei acțiuni însușite de noul ICR, scriitorii care refuză să meargă la Paris aduc o jignire celorlalți scriitori și propriilor cărți. Atitudinea Anei Blandiana care a declarat superb: „Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului” este probabil cea mai corectă atitudine: „Este o invitaţie onorantă, perfectată în urmă cu câţiva ani şi pe care, în calitatea mea de scriitor român, mi se pare firesc să o onorez. Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR.”

Pentru că la Salon du Livre nu este invitat nici ICR-ul, nici Guvernul, nici politica românească și eroii ei de carton și de-o zi, ci literatura română. Iar răzbunarea, așa cum a fost ea făcută și mediatizată în România, este tocmai pe literatura română…

 

 

 

2191 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.