Sărbătoare națională în Germania: Hitler împlinește 50 de ani

A fost odată

20 aprilie 2013

1:00

Scris de:

HitlerPe 18 aprilie 1939, guvernul nazist la putere în Germania declara că 20 aprilie, ziua de naștere a lui Adolf Hitler, va deveni sărbătoare națională. Și astfel s-a întâmplat, evenimentul fiind relatat în mii se studii istorice. Festivități au avut loc în toate primăriile din țară, precum și în alte instituții de stat sau în Danzig, „orașul liber“. „O extravaganță incredibillă a cultului pentru Führer. Nici o altă aniversare a acestuia n-a fost mai bogată în manifestări care să exprime adulația și sfințenia“, astfel a descris istoricul Ian Kershaw evenimentele organizate la Berlin de ministrul nazist al Propoagandei Joseph Goebbels.

Potrivit consemnărilor istorice, sărbătoare a început în după-amiaza zilei de 19 aprilie, când Hitler s-a aflat în fruntea unui șir de 50 de limuzine albe care au parcurs Axa Est-Vest, ce se dorea a fi bulevardul central pentru „Germania“, menită a deveni capitala imperiului nazist. Conducătorul suprem trebuia s-a țină un discurs, dar s-a răzgândit. A urmat o procesiune a torțelor, la care au participat oficialități din toată țara și care a fost urmărită de aniversat din balconul clădirii Reich-ului. La miezul nopții, acesta a primit felicitări și cadouri: porțelanuri, statuete, tapiserii, monede rare, arme vechi, picturi în ulei (printre care și una a lui Tițian), dar și kitsch-uri, numai că nu le-a dat mare atenție.

Parada militară din 20 aprilie 1939 a fost o manifestare de amploare, astfel încât forța militară germană să impresioneze puterile occidentale. La evenimentul care a durat cinci ore  au participat între 40 000 și 50 000 de soldați și 162 de avioane de război au survolat capitala. Numărul invitaților oficiali a ajuns la 20 000, iar cel al spectatorilor la sute de mii. Ministrul Goebbels a explicat la radio: „Reich-ul stă în umbra sabiei germane. Comerțul și industria, viața cultural și națională înfloresc sub garanția oferită de forțele militare (…). Numele lui Herr Hitler este programul nostru politic. Imaginația și realismul se îmbină armonios în persoana Führer-ului“.

Reprezentații a 23 de state au participat la sărbătoare, dar nu și trimișii Marii Britanii, Franței, Poloniei sau Statelor Unite.

1683 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.