Schimbări la Interne

Politic

14 ianuarie 2013

14:03

Scris de:

Ca urma a felului în care au fost gestionate protestele de la Universitate, de anul trecut, Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe l-a demis pe Şeful Jandarmeriei Capitalei, Eugen Meran. Se împlineşte în această perioadă un an de când în Piaţa Universităţii a avut loc una dintre cele mai importante mişcări de stradă din România de după Revoluţie, mii de manifestanţi cerând atunci demisia lui Traian Băsescu şi a guvernului. Intervenţii violente din partea jandarmilor au fost acuzate de către protestatari, mulţi dintre ei fiind îndesaţi în dube şi duşi la secţiile de Poliţie. La un an de când mulţimea cerea în stradă demisia preşedintelui, un nou ministru venit la cârma Internelor îl demite pe cel care a condus instituţia Jandarmeriei.

Aceasta nu este singura schimbare de când Radu Stroe a preluat conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, de altfel unul dintre cele mai controversate, dar şi mai râvnite dintre ministere. Încă din prima şedinţă a noului Cabinet premierul Victor Ponta a semnat o primă ordonanţă de urgenţă care prevede şi restructurarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Prima modificare:  instituţia condusă de ministrul Radu Stroe se va numi de acum Ministerul Afacerilor Interne.

Serviciul secret al Internelor (DGIPI) va fi coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru. Astfel, membrii USL îşi împart „cărţile” în mod mai mult sau mai puţin egal, DGIPI trecând acum sub aripa lui Victor Ponta şi a PSD.

Potrivit ordonanţei semnate de premierul Ponta, fosta Doi şi’un Sfert va fi reorganizată ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ieşind însă de sub controlul direct al ministrului. Astfel, articolul 22 al ordonanţei de urgenţă prevede că DGIPI va fi restructurat în aşa fel încât să devină un departament în cadrul MAI, care va fi coordonat de un secretar de stat şi de doi subsecretari de stat. Aceştia vor fi numiţi în funcţie şi destituiţi direct de premier.,,Art. 22. – Direcţia generală de informaţii şi protecţie internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor se reorganizează ca departament în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru”. Până acum, şefii DGIPI erau numiţi direct de către ministrul de Interne.

Direcţia de Informaţii  şi Protecţie Internă (DGIPI) a MAI, o structură-,,cheie” a Ministerului de Interne, a fost de-a lungul timpului „mărul discordiei” în diverse scandaluri, dar şi motiv de demisii şi demiteri a unor oameni cu funcţii de conducere din cadrul MAI.

Numirile şefilor DGIPI au fost de fiecare dată controversate, contestate şi disputate. Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă este structura specializată a Ministerului Administratiei şi Internelor care desfăşoară activităţi de informaţii şi protectie interna, în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale privind misiunile, personalul şi informaţiile clasificate în cadrul ministerului.

1005 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.