Se caută bogătaș britanic pentru un desen de Rafael

În lume Special

5 aprilie 2013

14:59

Scris de:

Raphael 009Guvernul Marii Britanii a luat recent o decizie nu tocmai obișnuită într-o lume democratică: a restricționat exportul unor opere de artă valoroase, aflate în colecții private, în speranța că se va găsi un cumpărător englez și obiectele nu vor ieși din țară.

Este vorba despre desenul Cap de tânăr apostol de Rafael, vândut în decembrie la o licitație Sotheby’s pentru suma de 29 de milioane de lire sterline, de trei ori mai mult decât estimaseră specialiștii. Ziarul The Guardian anunță că guvernul a impus acum o restricție temporară pentru cele mai reușite desene datând din Renașterea italiană, aflate într-o colecție privată din Anglia. Ed Vaizey, ministrul Culturii, susține că această măsură reprezintă o ultimă șansă de a găsi fonduri pentru ca lucrarea să rămână în Marea Britanie. „Sper că astfel se va găsi un cumpărător din Marea Britanie, care-i va oferi acestui popor minunata lucrare a lui Rafael“, a explicat oficialul, invocând exemplul fericit oferit de Ashmolean Museum.

Anul trecut acesta a repurtat o victorie remarcabilă, reușind să achiziționeze tabloul Mademoiselle Claus de Manet, care, la fel, risca să iasă din Marea Britanie. Campania inițiată de muzeu pentru a opri acest traseu este demnă de toată lauda, deși suma strânsă atunci a fost mai mică, ajungând la numai 7, 8 milioane de lire sterline.

Desenul Cap de tânăr apostol a făcut parte din colecția Ducelui de Devonshire din Derbyshire încă din jurul anului 1700. Este posibil ca înainte lucrarea să-i fi aparținut lui Thomas Howard, unul dintre primii colecționari de artă britanici, mecena pentru pictori ca Rubens și Van Dyke. Schița datează din perioada 1519-1521 și este un studiu pentru un personaj din ultima mare pictură a artistului, Schimbarea la Față, aflată la Vatican.

În aceeași situație se mai află o lucrare de mare valoare. Ministerul a impus aceeași restricție și pentru un manuscris din secolul al XV-lea, vândut de Chatsworth la licitația la care s-a vândut și desenul lui Rafael. Este vorba despre un exemplar al poveștii lui Gillion de Trazegnies, manuscrisul fiind achiziționat la prețul de 3,8 milioane de lire sterline de Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles. „Acest manuscris incredibil este un exemplu desăvârșit al anluminurii flamande și ar fi minunat ca timpul pe care-l obținem prin acestă restricție să ne aducă un cumpărător grație căruia lucrarea să rămână în țară“, a comentat ministrul Culturii.

4122 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.