„Se vede un fel de barbarizare a României“

Exercițiu de gândire

24 februarie 2013

9:57

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Într-adevăr, se vede un fel de barbarizare a României. Asta se vede și din dispariția lucrurilor minore, care dădeau un “ceva” special. De exemplu, eu am întâlnit pe cineva care se mira că se pune cimbru pe friptură! Sau oameni care nu știau că se beau mai multe feluri de vin la o masă. Luați o carte de bucate de la 1900, una de la 1950 și una din zilele noastre. Chiar la nivelul cărții de bucate se observă o barbarizare, o sărăcire. Am ajuns foarte înapoiați, foarte puțin știutori în a ne înfrumuseța existența. Încă mai există, dar sunt din ce în ce mai puțini, oameni care trăiesc destul de fericiți în condiții foarte proaste. Să știți ca nu trebuie să vorbim despre PIB ca fiind indicatorul bunăstării. Bunăstarea este dată de gradul de stabilitate și de coerența societății, care la noi erau foarte mari. Bunăstarea a fost scoasă din țâțâni și am ajuns asa cum se vede.“

(Horia Bernea, interviu în Formula As, 2007)

 

734 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.