Sf. Gheorghe, făcătorul de minuni

Sfântul zilei

23 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Sf. GheorgheUnul dintre marii biruitori ai creștinătății, Sf. Gheorghe este astăzi ocrotitorul multor țări. Faptele sale bune și luptele cu diavolii și păgânii, din care a ieșit întotdeauna învingător, sunt multe și au intrat în legendă de amar de vreme. Sinaxarul și alte scrieri dedicate vieților sfinților le rețin cu generozitatea.

În loc de o trecere în revistă a vieții sale în care s-a nevoit și a căutat cu bucurie mântuirea, câteva dintre minunile pe care le-a săvârșit în timpul vieții și după ce s-a mutat la Domnul.

La Mitiline era o biserică închinată sfântului, unde se adunau oameni câtă frunză și iarbă să-l prăznuiască. Într-o zi, agarenii din Creta au dat buzna peste credincioși chiar în lăcaș. Au prins mai mulți și i-au dus pe insula lor. Un tânăr prizonier i-a fost dat în dar lui Amira, conducătorul agarenilor. Vremea a trecut și maica băiatului căzut în robie s-a tot rugat la Sf. Gheorghe să-i scoată fiul din robie. O dată, după rugăciune, când maica lui avea oaspeți la masă și turna vin într-un pahar, fiul ei tocmai îi turna vin în pahar lui Amira, în Creta, dar ea l-a văzut în Mitiline și acesta i-a dat vinul. Mesenii s-au minunat, iar tânărul le-a zis: “Umplând paharul acesta de vin, ca să-l dau lui Amira în Creta, am fost răpit de un bărbat preamărit, care m-a pus pe calul lui, ţinând cu mâna dreaptă paharul, şi cu stânga ţinându-mă de mijlocul lui, mă aflai precum mă vedeţi în mijlocul vostru.”

În cetatea Ramel din Siria era odată o biserică zidită în numele marelui mucenic Gheorghe. Însă acolo nu exista piatră din care să se facă stâlpi. O femeie credincioasă a cumpărat și ea un stâlp împodobit pentru sfântul lăcaș și l-a rugat pe îngrijitor să-l care și pe al ei. Însă el a refuzat-o, așa că ea a căzut în genunchi înlăcrimată și s-a rugat la sfântul pentru ajutor. Mucenicul Gheorghe i s-a arătat în vis, ea i-a spus unde vrea să pună stâlpul și acolo sfântul a însemnat marmura scriind: “Să se pună în dreapta, al doilea, stâlpul văduvei (după cel dintâi)”. După aceea a ridicat stâlpul chiar cu ajutorul femeii, pe care l-a dat în mare și dimineața el era la liman. Vasilicos, îngrijitorul bisericii, s-a minunat când a văzut și semnul făcut de mucenic în marmură. Apoi a cerut certare pentru neascultare, i-a mulțumit Domnului și a pus stâlpul de la văduvă lângă ceilalți, acolo unde spusese sfântul. Și acum se află stâlpul acolo, întru pomenirea femeii și a sfântului făcător de minuni.

 

3661 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.