Sf. Ioan Scărarul

Sfântul zilei

30 martie 2013

9:43

Scris de:

ioan scararulSfântul Ioan Scărarul, sau Climacus, a văzut lumina zilei cam pe la anul 570. Este numit aşa pentru opera sa intitulată “Scara Paradisului”, lucrare pe care a scris-o la îndemnul prietenului său Ioan, stareţ al mânăstirii Raithu. De mic, acest Ioan Scărarul s-a dedicat studiului, ajungând în scurt timp deosebit de învăţat. La vârsta de 16 ani alege să îmbrace straiul de călugăr şi să plece la Mânăstirea Sinai (Egipt), din muntele cu acelaşi nume. Acolo a ucenicit pe lângă stareţul Martiriu, dar după trei ani, odată cu moartea îndrumătorului său spiritual se va retrage într-o peşteră de la poalele muntelui, situată în Valea Tholas, unde va trăi mai bine de 40 de ani în post şi rugăciune, slujindu-l pe Dumnezeu cu credinţă.

După un timp va fi chemat ca stareţ al mânăstirii unde-şi făcuse ucenicia şi de la care pleacă lăsându-l în loc pe fratele său, episcopul Gheorghe. Sfântul Ioan Sinaitul (alt nume sub care este cunoscut acest preacuvios), până la apusul vieţii sale, îşi va duce zilele în aceeaşi peşteră în care mai trăise odinioară, cu sufletul şi trupul în curăţenia sfintei credinţe, învingând prin rugăciuni toate patimile omeneşti care l-au încercat. El a dăruit oamenilor, prin cartea pe care a scris-o, iubirea faţă de Domnul Dumnezeul nostru şi tăria de a rezista ispitelor.

Se spune că Sfântul Ioan a dobândit de la Cel de Sus, la un moment dat, harul de a şti ce avea să se întâmple. Aşa a putut să-l salveze de la moarte pe unul din ucenicii săi care, într-o zi, se odihnea sub o stâncă ce stătea să cadă peste el şi să-l omoare. Arătându-i-se acestuia în vis, i-a spus că trebuie să plece de acolo pentru a nu fi strivit şi a nu-şi găsi astfel sfârşitul. Sfântul Ioan Scărarul a închis ochii în anul 649.

795 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.