Sfânta Drosida şi cele cinci canonice

Sfântul zilei

22 martie 2013

9:39

Scris de:

sf. drosidaTrăiau odată, demult, în timpul domniei împăratului Traian, 5 fecioare care îşi duceau viaţa în sihăstrie. Fiind iubitoare de Dumnezeu, fapt pentru care păzeau toate poruncile Sale, (de aceea se numeau canonice), pe lângă toate cele câte erau de îndeplinit pentru a-L sluji cu credinţă, ele aveau şi îndatorirea de a aduna moaştele sfinţilor, a le mirui şi înfăşura în pânze curate, după care le aşezau în sihăstria de unde se aflau ele. Auzind de existenţa lor, Drosida, fiica lui Traian, s-a strecurat într-una din zile din palat, în timp ce supraveghetorii săi dormeau şi luând cu ea un vestmânt de preţ s-a dus la ele.

Ajunsă la sihăstria unde trăiau fecioarele, fiica împăratului le-a cerut, în schimbul vestmântului, să o ia şi pe ea atunci când vor pleca în căutarea unor  moaşte. Zis şi făcut, numai că în curând au fost descoperite, cu toatele, de către soldaţii puşi de Adrian, logodnicul Drosidei, să păzească trupurile sfinţilor pentru a descoperi cine le lua şi le îngropa în taină. Aşa se face că Drosida, pentru asta a fost pusă sub pază la porunca tatălui, până ce îi va veni mintea la loc şi se va căi pentru ce a făcut. Cele cinci canonice au fost aruncate într-un cazan cu aramă topită din care s-au turnat fundurile vaselor folosite la băile publice. În timpul unei serbări, când cineva din mulţime a vrut să se îmbăieze, a căzut ca secerat în faţa intrării, şi a murit.

Aşa s-a întâmplat şi cu următorul şi cu toţi cei care au dat să intre la baia publică. Mânios, pe cele întâmplate şi dându-şi seama de ce se întâmplau toate astea, împăratul Traian a poruncit ca vasele cu pricina să fie topite şi din ele să se facă idoli cu chipul acelor fecioare, spre batjocorirea lor, la care să se închine păgânii. La scurt timp, Traian a avut un vis în care se făcea că undeva, pe o pajişte păşteau cinci oiţe albe, iar păstorul care era cu ele îi spunea acestuia că în curând şi Drosida va veni aici.

În vremea asta, fiica împăratului, aflând ce s-a întâmplat cu cele cinci fecioare şi vrând să împărtăşească soarta lor, în numele iubirii pentru Domnul, a fugit din camera unde stătea păzită. Mergând pe drum, în timp ce se ruga la Cel de sus să o primească în împărăţia Lui, a văzut un bazin cu apă şi scoţând mirul pe care îl avea cu ea, a intrat în bazin, botezându-se în numele tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La opt zile după asta şi fără să mai pună nimic în gură de-ale mâncării în tot acest timp, s-a stins din viaţa asta pământeană, începând o altă viaţă, acolo, sus, unde Cel pe care L-a iubit o aştepta.

Etichete: ,
667 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.