Sfânta Teodosia din Tir

Sfântul zilei

2 aprilie 2013

9:22

Scris de:

teodosiaSfânta Teodosia se trăgea din cetatea Tirului (Fenicia). Era o fecioară evlavioasă, crescută  în buna credinţă faţă de cele sfinte. Pe când avea 17 ani, în vremea când credincioşii erau prigoniţi, aflându-se de Sfântul Paşte în Cezareea Palestinei a mers la temniţa în care se aflau închişi creştinii şi le-a vorbit despre Dumnezeu, rugându-i ca atunci când se vor săvârşi din viaţă şi vor ajunge în Ceruri să o pomenească şi pe ea înaintea Domnului. Soldaţii care îi păzeau pe cei întemniţaţi, auzindu-i vorbele au prins-o şi au dus-o în faţa păgânului Urban, guvernatorul cetăţii, căruia i-au povestit despre cele grăite de Teodosia. Plin de mânie, acesta i-a poruncit fecioarei să-şi lepede credinţa şi să se închine idolilor.

Refuzând, a fost schingiuită, trupul fiindu-i sfâşiat de cârlige, dar suferinţa nu a făcut-o să renunţe la Sfânta Credinţă, ba mai mult, i-a întărit sufletul, astfel că, prin puterea Celui de Sus a supravieţuit caznelor. Mai apoi a fost aruncată în mare, dată fiarelor sălbatice să o sfâşie, dar de fiecare dată Dumnezeu a ocrotit-o pe slujitoarea Lui. În cele din urmă i s-a tăiat capul. În noaptea săvârşirii din viaţă, Sfânta Teodosia li s-a arătat în vis părinţilor ei care încercaseră să o convingă să nu se jertfească în numele iubirii pentru Fiul Domnului. Sfânta Muceniţă Teodosia mai este pomenită şi în 29 mai, zi în care moaştele sale au fost mutate la Constantinopol şi apoi la Veneţia. Toate astea s-au făcut cunoscute de Eusebiu, episcopul Cezareei, martor al pătimirilor Preacuvioasei.

897 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.