Sfântul Alexie și Sărbătoarea Alexiilor

Sfântul zilei

17 martie 2013

11:01

Scris de:

alexieSfântul Alexie s-a născut în cetatea Romei și a fost unicul copil al nobililor Eufimian și Aglaida. Era un copil liniștit, care nu îndrăgea nimic din bucuriile deșarte ale lumii în care trăia.  Când a împlinit vârsta căsătoriei, tatăl său l-a însurat, în ciuda împotrivirii sale, cu o tânără preacurată. În noaptea nunții, când cei doi se aflau în odaie, Alexie și-a scos inelul din deget și luându-și rămas bun de la mireasă, a părăsit în taină casa părintească și a plecat la Edesa. Acolo, s-a aciuat pe lângă biserica din cetate, trăind vreme de 18 ani, și îmbrăcat cu haine sărăcăcioase, din mila celor credincioși care veneau să se roage în casa Domnului. Când vestea despre cucernicia lui a prins să se răspândească pretutindeni, oamenii au început să vină la el tot mai mulți, pentru a-l cunoaște și a primi binecuvântarea rugăciunilor sale.

Dar cuviosul, suflet umil, considerând că nu merită atâta cinste, a plecat din Edesa și a vrut să se ducă la Biserica Sfântului Pavel din Tarsul Ciliciei, numai că, vasul pe care se afla, a fost purtat de furtună până la țărmul Romei, cetatea în care s-a născut. Văzând în asta un semn divin, s-a dus la casa părintească unde, nefiind recunoscut de nimeni și neîndrăznind să rostească numele lui, își ducea zilele pe lângă zidurile casei, în batjocura celor aflați înăuntru. Și a stat acolo Sfântul Alexie vreme îndelungată până în clipa în care, simțind că nu mai are mult de trăit, a scris pe un petic de hârtie pe care l-a păstrat apoi asupra sa, cine este. Împăratul Onoriu, printr-o viziune avută,  a plecat, împreună cu patriarhul să-l întâlnească pe preacuvios și găsindu-l în fața porții, pregătit să moară, a citit în fața mulțimii biletul în care se arăta cine era cel care trăise atâta vreme în umilință și batjocură. Atunci, mulțimea înspăimântată și rușinată au luat trupul din care viața plecase, și l-au îngropat în biserica Sfântului Apostol Pavel. Moaștele sale, acolo unde s-au aflat, au vindecat mulți oameni aflați în suferință.

Sfântul Alexie este considerat în calendarul popular ocrotitorul tuturor animalelor și insectelor care se trezesc la viață din somnul iernii odată cu venirea primăverii.  Ziua de 17 martie este cunoscută ca o sărbătoare de Alexii, sau, în unele zone Ziua Șarpelui, deoarece se crede că în această zi șarpele iese din pământ după șase luni de hibernare (de la 14 septembrie la 17 martie). De Ziua Șarpelui, femeile nu au voie să toarcă, să depene, sau să coasă. Nu trebuie să folosească foarfeca sau furca de tors. Odinioară, conform tradiției, se astupau cu lut crăpăturile de la sobă crezându-se că astfel și ochii șarpelui vor fi astupați, iar oameni vor fi feriți de mușcătura lui. Se spune că, odată cu această zi, aveai voie să ucizi șarpele dacă el îți ieșea în cale. Tot de Alexii, femeile luau tăciuni din focul aprins, cu care înconjurau casa și afumau pomii din livezi, iar spiritele rele erau alungate cu zgomotul făcut prin baterea în diferite obiecte metalice. Cei tineri, săreau peste focurile aprinse din frunze în credința că vor fi feriți de boli tot anul. În zilele noastre, în unele sate, se mai păstrează încă tradiția Alexiilor.

Etichete: ,
845 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.