Sfântul Artemon preotul din Laodiceea

Sfântul zilei

24 martie 2013

9:46

Scris de:

sfantul_artemon_w180Odată, demult, în timpul împărăției lui Dioclețian, trăia în cetatea Laodiceea un bărbat pe nume Artemon. Plin de evlavie și cu suflet bun, slujea în casa Domnului ca cititor din Sfânta Scriptură, apoi a slujit ca diacon, ajungând mai târziu preot, iubit de toți credincioșii. Când păgânii au pornit să-i prigonească pe creștini și sfântul Artemon a fost prins și dus la templul lui Esculap, cerându-i-se jertfă și închinare la idoli. Pentru că a refuzat, vrăjitorii aflați în templu au dat drumul șerpilor veninoși să-l ucidă.

Dar bunul Dumnezeu în marea Sa grijă pentru cei ce-L iubeau l-a ocrotit pe Artemon, astfel încât, când acesta, făcându-și semnul crucii, a suflat asupra șerpilor, cu toții au murit. Văzând minunea, cutremurat, Vitalis, vrăjitorul cel mare, a îngenuncheat, căindu-se. El avea să fie Botezat mai apoi de preacuvios, împreună cu mulți alți păgâni, ajungând chiar episcop al Palestinei. Dar suferințele Sfântului nu se opriseră aici. Adus în fața judecății, a fost condamnat să moară aruncat într-un cazan cu păcură încinsă, numai că judecătorul care-l sortise pieirii a fost aruncat el, de îngerii Domnului, în cazanul cu smoală.

Sfântul Artemon a scăpat iarăși de moarte și a continuat să aibă grijă de credincioși, vindecându-le trupul și sufletul cu minunile lui. Dar de la o vreme iarăși păgânii au început să persecute mulțimea creștină, pe unii aruncându-i în temniță, iar pe alții omorându-i în chinuri groaznice. Tot atunci, tăindu-i-se capul, a sfârșit și  Sfântul Mucenic Artemon.

Etichete: ,
605 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.