Sfântul Caliopie, pătimitorul

Sfântul zilei

7 aprilie 2013

9:53

Scris de:

sf caliopieSfântul Caliopie s-a născut în ținuturile din Perga Pamfiliei în casa unor oameni  înstăriți, pe vremea când la domnie se afla împăratul Maximian. Murind tatăl său, care fusese senator, a fost crescut de mamă, Teoclia, o femeie credincioasă care și-a călăuzit copilul pe calea credinței, insuflându-i dragostea pentru învățăturile cele sfinte. Ajungând la vârsta tinereții și fiind un bun creștin, pentru a nu fi prins și judecat de păgânii ce se aflau la putere în vremea aceea a fost trimis  de mama sa cu o corabie cât mai departe de locul în care s-a născut. După un timp, călătorind pe ape, a ajuns în Pembropoli, cetatea Ciliciei, chiar într-una din zilele în care se prăznuia o mare sărbătoare închinată zeilor acelor ținuturi. Refuzând să participe la ospăț și să aducă jertfă idolilor, și-a mărturisit iubirea pentru Hristos, fapt pentru care a fost legat și dus înaintea guvernatorului Maxim.

Acesta i-a promis că dacă se va lepăda de credință i-o va da de soție pe fiica lui. Sfântul Caliopie a refuzat să facă asta și atunci, guvernatorul a poruncit să fie torturat, soldații biciuindu-l și întinzându-l pe o roată sub care s-a aprins un foc mare. Dar chinul îndurat nu l-a strămutat pe Caliopie din credința sa. Cu trupul ars și oasele sfărâmate a fost legat cu lanțuri și aruncat în temniță. Mai târziu a fost osândit la moarte prin răstignire. Suferințele sale au ajuns la urechile mamei care, împărțindu-și averea și dăruind libertate robilor, a plecat către fiul ei. Ajungând în temniță, Teoclia a vegheat toată noaptea la căpătâiul Sfântului, ștergându-i rănile și rugându-se împreună cu el. A doua zi, care era în Joia cea Mare, a fost scos afară și dus la locul osândei. Pentru a nu fi răstignit ca Hristos, ci cu capul în jos, Teoclia a dat bani călăilor care i-au făcut voia. Sfântul Caliopie a murit pe cruce în Vinerea Mare, când tot atunci s-a săvârșit din viață și mama sa credincioasă.

1031 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.