Sfântul Chiril, cel surghiunit

Sfântul zilei

18 martie 2013

1:14

Scris de:

sf. Chiril_al_IerusalimuluiSfântul Chiril s-a născut într-o familie de oameni credincioși. Părinții săi și-au crescut copilul în aceeași smerenie și iubire față de Dumnezeu în care trăiau şi ei. În vremea împăratului Constantin, Sfântul Chiril a îmbrăcat rasa de monah, iar după ce arhiepiscopul de atunci al Ierusalimului, preacuviosul Maxim, s-a stins din viață, a fost înscăunat în locul lui. Ca arhiepiscop a apărat cu credință învățăturile Bisericii, atrăgând astfel ura ereticilor arieni. Tot pe-atunci se afla în Cezareea Palestinei, arhiepiscop, ereticul Acaciu, care, nedorind să-l recunoască pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu, a fost dat jos din scaun de către Sinodul din Sardica. Nesocotind hotărârea, a rămas mai departe ca mitropolit și, cu sprijinul lui Constanţiu, fiul împăratului Constantin, ce i-a urmat tatălui la tron, l-a alungat pe cuviosul Chiril din Ierusalim.

Plecând din cetate, acesta se refugiază la Tars, trăind pentru o vreme alături de episcopul Silvan. Un alt Sinod se întruneşte, de data asta la Seleucia şi-l condamnă din nou pe arianul Acaciu. Arianul pleacă la Constantinopol, unde, prin minciună, îl determină pe Constanţiu să-l exileze pe Chiril. După moartea lui Constanţiu, îi va succede la tron împăratul Iulian care vrând să se facă iubit de popor, recheamă toţi episcopii exilaţi, repunându-i în funcţii. Odată cu cei exilaţi s-a întors şi Chiril care şi-a reluat locul în scaunul episcopal al Ierusalimului de unde a condus cu blândeţe şi neobosită evlavie  peste mulţimea de credincioşi.

A închis ochii în anul 386, lăsând în urma sa numeroase scrieri numite cateheze prin care oamenii erau iniţiaţi şi instruiţi în învăţătura creştină sau pregătiţi pentru a putea primi Sfântul Botez. Tot de la el a rămas şi o scrisoare către împăratul Constantin în care povesteşte de apariţia pe cerul Ierusalimului, la 3 mai 351, a unei cruci luminoase care se întindea de la Golgotă până la Muntele Măslinilor, cruce care  a putut fi observată preţ de câteva ore. Chiril a fost întâiul teolog care a numit jertfa euharistică “jertfa preaînfricoşătoare”. Se spune despre el că avea o faţă palidă, părul lung, barba albă şi deasă, iar obrazul îi era lat şi rotund.

Etichete: ,
615 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.