Sfântul Conon, supunătorul de demoni

Sfântul zilei

5 martie 2013

9:21

Scris de: and

Sfântul Conon a fost de fel din cetatea Isauriei, cetate binecuvântată de Apostolul Pavel. Trăia aici, într-un sat numit Vidani un oarecare Nestor alături de femeia lui, Nada. Când i-a venit sorocul, femeia a născut un băiat căruia i-au pus numele de Conon. Băiatul a crescut, și părinții l-au pregătit de căsătorie. Înainte de asta, Sfântului Conon i-a apărut Arhanghelul Mihail care l-a botezat în numele Domnului, l-a împărtășit  și l-a înzestrat cu harul  minunilor. Vremea însurătorii a venit și părinții Mucenicului i-au ales drept soață o fecioară tânără și frumoasă numită Ana. În noaptea nunții, Sfântul Conon a luat o lumânare și aprinzând-o și-a întrebat soția ce e mai bun, lumina sau întunericul?

Cu sufletul și trupul preacurate Ana i-a răspuns, lumina, drept pentru care au ales să trăiască mai departe ca frate și soră. Au plecat să-și rostuiască viața după sfintele obiceiuri, dar înainte de asta, Mucenicul Conon și-a botezat părinții, deschizându-le calea spre iubirea de Hristos. După o vreme, credinciosul Nestor s-a săvârșit din viață, ucis de păgâni pentru mărturisirea iubirii de Dumnezeu. Apoi femeia lui i-a urmat în Ceruri. După un timp, împăcată și plină de bucurie s-a ridicat la Cer și preacurata Ana. Singur rămas, Sfântul Conon își ducea mai departe traiul în post și rugăciune, răspândind în jurul său cuvântul Domnului. Exista pe-atunci în cetatea Isauriei obiceiul prăsnuirii zeului păgân Apolon, căruia i se aduceau jertfe.

Sfântul Conon, în numele credinței, a cerut mulțimii să nu mai jertfească și să se închine Singurului, Părintele Ceresc. Și ca să arate puterea Domnului a făcut prinsoare că el va ajunge înaintea călăreților la peștera unde se afla idolul. Așa s-a și întâmplat, numai că, mulțimea necredincioasă, n-a crezut în minunea făptuită. Apoi Sfântul Conon a chemat afară idolul, să mărturisească puterea lui Dumnezeu, iar acesta, închinându-se, s-a prefăcut în țărână. Nenumărate minuni a făcut Sfântul, ba chiar pe demoni i-a supus cu puterea și harul său, i-a vindecat pe cei bolnavi și atunci, mulți isaureni s-au lăpădat de credința păgână și s-au lăsat păstoriți de Sfântul Conon. Dar la un moment dat cei credincioși au început să fie prigoniți, iar Preacuviosul Conon a fost prins și torturat de guvernatorul Magnus. Mulțimea de credincioși, văzând chinurile îndurate, au pus pe fugă guvernatorul și și-au dus păstorul în casa părintească în care, la ceva vreme, a închis ochii și s-a dus să îl slujească pe Domnul Dumnezeul său.

Etichete: ,
726 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.